Healing – parantumisen muotoilua Designmuseon Galleriassa 26.1.-11.3.2018
Healing – parantumisen muotoilua -näyttely luotaa parantumisen fyysistä ja henkistä ulottuvuutta muotoilun ja arkkitehtuurin kautta. Näyttelyssä avataan kotimaisin ja skandinaavisin esimerkein 1930-luvulta nykypäivään, miten arkkitehtuuri, esinemuotoilu, materiaalivalinnat ja teknologia ovat edistäneet parantumista.
Näyttelyn lähtökohtana on Alvar Aallon suunnittelema Paimion tuberkuloosiparantola (1933), jonka esineistöä näyttelyssä nähdään laajasti.
”Paimion parantola on kiinnostava historiallinen esimerkki siitä, millainen vaikutus muotoilulla ja arkkitehtuurilla on ollut parantumisessa”, kertoo näyttelyn toinen kuraattoreista intendentti Suvi Saloniemi Designmuseosta.
Kun Paimion parantola suunniteltiin, tuberkuloosiin ei vielä ollut löydetty lääkehoitoa. Rokote tautiin keksittiin vasta 1940-luvulla.
”Potilaiden eristäminen, auringonvalo ja raitis ilma olivat taudin ainoita hoitomuotoja. Alvar Aalto uskoi voivansa tehdä rakennuksesta puhdasoppisen funktionalismin mukaisesti parantavan koneiston, joka toimi kuin lääketieteellinen instrumentti. Suunnittelussaan hän kiinnitti huomion parantumisen kokonaisvaltaisuuteen sen fyysiseen, henkiseen, materiaaliseen ja teknologiseen ulottuvuuteen.”
Osallistavaa, tasavertaista ja luonto vahvasti mukana
Näyttely tuo esiin muotoilun eri osa-alueita useilta vuosikymmeniltä ja kuljettaa paranemisen maailmaan valikoitujen esineiden, tilakonseptien, teosten ja palvelujen kautta. Valitut esimerkit ilmentävät tavoillaan pohjoismaisen muotoilun tunnistettavia piirteitä, kuten vahvaa suhdetta luontoon, käytännöllisyyttä, tasavertaista ja osallistavaa ajattelua sekä lapsen näkökulman kunnioittamista.
Lasten näkökulmaa on kunnioitettu erityisesti näyttelyssä nähtävissä Uuden lastensairaalan potilasvaatteiden mallikappaleissa. Vaatteiden suunnittelusta ovat vastanneet Ivana Helsingin Paola Suhonen ja Piia Honkanen, mutta niiden lähtökohdat on luotu yhdessä lasten kanssa. Osallistavissa työpajoissa ideoitiin yhdessä, millaisia asuja uudessa lastensairaalassa voisi olla. Museolehtori Hanna Kapanen ja muotoilija Aino Kiviranta olivat ohjaamassa Lastenklinikoiden kummien toimesta järjestettyjä lasten yhteissuunnittelutyöpajoja Designmuseolla vuonna 2016.
Museolehtori Kapanen on ollut mukana kuratoimassa nyt avautuvaa näyttelyä. Hänen mukaansa muotoilu auttaa inhimillisesti paremman ympäristön rakentamisessa. Muotoilun ydinajatuksia voi toteuttaa esimerkiksi juuri osallisuuden, yhteiskehittämisen tai ihmislähtöisyyden kautta. Uuden lastensairaalan potilasvaatteiden mallikappaleita esitellään nyt ensi kertaa.
Näyttelyssä nähdään esimerkkejä parantumisen muotoilusta yllä mainittujen lisäksi muun muassa: Arkkitehtien Kaarlo Borgin, Elsi Borgin, Otto Flodinin, Olavi Sorttan suunnittelemasta Lastenlinnasta (1948), Suunnittelutoimisto Hellonin konseptoimasta Ihmisten Apteekista Hakaniemessä (2014), Evondos Oy:n E300 – lääkeannostelijarobotista sekä Aamu Songin ja Johan Olinin (Com-pa-ny) Espoon sairaalaan suunnittelemasta Maljakkopuusta (2016).
Näyttelytyöryhmä: museolehtori Hanna Kapanen ja näyttelyintendentti Suvi Saloniemi, näyttelyn arkkitehtuurista vastaa Hanna Anonen.
Näyttelyn Healing – parantumisen muotoilua yleisöavajaisia vietetään Designmuseon Designillassa 30.1. klo 17-20. Illassa klo 19 Healing – parantumisen muotoilua näyttelyn kuraattori, museolehtori Hanna Kapanen kertoo näyttelystä ja vieraana on arkkitehti Jonas Malmberg Alvar Aalto -säätiöstä.