Monia kotitalouksia on jo tovin ajan peloteltu sähkölaskulla, joka muutaman kuukauden päässä nykyhetkestä olisi paisunut jo viimeisintä sähkölaskua viisinkertaisesti hintavammaksi. On jopa väläytelty, että sähköä saatettaisiin joutua säännöstelemään, eli kotitaloudet joutuisivat kestämään ajoittaisia sähkökatkoksia keskellä talvella.
Etenkin kun ruoan hintakin on ollut kovassa nousussa, siinä missä palkat ovat vankkumattomasti pysyneet entisellään, voi monia meistä helposti alkaa harmittamaan tämänhetkinen ja varsinkin tuloillaan oleva tilanne. Valitettavasti maailmanlaajuinen energiakriisi kuitenkin kurittaa niin meitä kuin monia muitakin maita, eikä ainakaan yksittäisten kotitalouksien puolelta asialle ole tehtävissä juuri muuta kuin varautua sähkön hinnan nousuun.
On hyvin mahdollista, tai ainakin toivottavaa, että vähintään sähkön siirtohinnalle määrättäisiin jonkinlainen hintakatto, joka auttaisi kompensoimaan sähkön hinnan nousua. Sitä odotellessa on jokaiselle kotitaloudelle kuitenkin tärkeää ottaa oma sähkönkäyttö haltuun ja varautua etukäteen talven mahdollisiin sähkön hintoihin. Etenkin jos tulemme oikeasti kokemaan myös sähkökatkoksia, on mitä tärkeintä osata käyttää sähköä strategisesti.
Miten kotitaloudet sitten kykenevät konkreettisesti varautumaan sähkön hinnan nousuun? Aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkastaa halvimmat sähkötarjoukset kotitaloudelle, etenkin mikäli on jo kulunut tovi siitä, kun on viimeksi kilpailuttanut sähkösopimukset. Samalla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään miten tarkkaan ottaen sähköä elämässään käyttää. Tämä teko saattaa kuulostaa pieneltä ja mitättömältä, mutta oikeastaan siitä saattaa olla suurestikin apua.
Ensinnäkin se auttaa valitsemaan sähkösopimuksen, joka vastaa sähkönkulutustyyliäsi ja täten mahdollistaa pienemmän sähkölaskun. Toiseksi, kun tiedät miten käytät sähköä ja kuinka paljon, pystyt paremmin vaikuttamaan siihen, onko sähkölaskua mahdollista pienentää pahimmista mahdollisista summista. Sähkön käytön strategisointi siis helpottuu.
Myös mahdollisiin sähkökatkoksiin kannattaa varautua etukäteen, etenkin jos asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Esimerkiksi vara-akut ja kynttilät ovat erittäin hyödyllisiä, ja viihteen puolesta kannattaa hankkia myös paristoilla toimiva radio. Kaappeihin kannattaa myös varata ainakin jonkin verran säilykkeitä, vaikka niitä ei lyhyiden sähkökatkosten aikana välttämättä tarvittaisiinkaan.
Kun sähkönkäyttötapasi on selvillä ja kotitaloudelle sopivin sähkösopimus on valittu, voi sähkön käytön strategisointi alkaa. Tähän vaikuttaa paljon esimerkiksi se, minkälaisen sähkösopimuksen on valinnut. Mikäli käyttöön on otettu kiinteä sähkösopimus määräaikaisella sopimuksella, voi se tarkoittaa sen miettimistä, millä tavoin sähkönkulutusta ylipäänsä voisi vähintään hieman vähentää. Pörssisähköä käytettäessä tämä saattaa lisäksi tarkoittaa sen miettimistä, mihin kellonaikoihin ajoittaa suurimman energiankulutuksensa, ja onko pörssisähkön käyttö oikeaan kellonaikaan sen verran halpaa, ettei muita muutoksia tarvitsisi tehdäkään.
Sähkösopimus tulee tehdä maltilla ja kaikki vaihtoehdot huolellisesti läpikäymällä. Sähkön kilpailutukseen erikoistuvilta sivustoilta löydät yleensä saman tien sen hetken edullisimman sähkötarjouksen. Se luultavasti vaikuttaa houkuttelevan edulliselta, ja monesti saattaakin olla se sopivin vaihtoehto juuri omalle kotitaloudelle. On hyvä kuitenkin tutkiskella ensiksi, mitä muutakin sivustolta löytyy ja tutustua erilaisiin sähkösopimuksiin, jotta tulee valinneeksi omalle taloudelle toimivimman vaihtoehdon. Määräaikaisten sopimuksen, toistaiseksi voimassa olevien sopimuksien, ja pörssisähkösopimusten välillä on kuitenkin huomattavia eroja.
Lyhyesti, määräaikaisissa sopimuksissa sähkön perushinta pysyy koko sopimuksen ajan samana, toistaiseksi voimassa olevissa se mahdollisesti vaihtelee kuukaudesta toiseen, ja pörssisähkön hinta muuttuu tunnista toiseen. Kun kilpailutat sähkösopimukset yllä mainitun sivuston kaltaisella sivustolla, puhelinmyyjän tarjouksen tai itsenäisen tutkimisen sijasta, saat helpommin selville tarjolla olevat mahdollisuudet sekä myös enemmän tukea niiden joukosta sopimuksen valitsemiseen.
Mikäli ennusteet toteutuvat ja sähkön hinta oikeasti tulee syksyn ja talven mittaan toteutumaan, kannattaa kotitalouksien alkaa valmistautumaan siihen jo nyt. Oikeanlainen sähkösopimus ja strategiset sähkönkäyttötavat saattavat pitkällä tähtäimellä säästää paljonkin rahaa. Ja kukapa sitä haluaisi rahaa tuhlatakaan.