Tupakointi ei ole trendikästä

Monta vuosikymmentä tupakkatuotteita mainostettiin paljon lehdissä, televisiossa, kaikkialla. Suomessakin on ollut tupakkateollisuutta aina 1700-luvulta lähtien ja sillä on tehty omaisuuksia rahaa. Jopa vielä 50-luvulla tupakkaa mainostettiin terveellisenä, vaikka tuottajat ja markkinoijat tiesivät sen olevan kaikkea muuta. Tupakointi oli trendikästä ja ”kaikki” tupakoivat, eivät enää.

Onko tupakointi tyrehtynyt koska se aiheuttaa terveydellemme haittoja? Varmasti osittain, mutta osa muutoksesta on syntynyt myös muiden tekijöiden kautta – se vain ei ole enää muodikasta polttaa.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakanpolton lopettamisen kaksi suurinta haastetta ovat nikotiinista johtuvä pienimuotoinen riippuvaisuus sekä itse tupakointi ja polttaminen arkisena tapana. Useimmat tupakoitsijat eivät edes huomaa aina polttavansa, joskin nykyään tupakointipaikat ovat vähentyneet. Miten sitten lopetetaan tupakointi?

Tupakoinnista tulee tuskin koskaan laitonta, joten tupakointi on aina henkilökohtainen päätös ja samoin on sen lopettaminenkin. Monet ovat päässeet eroon tupakanpoltosta vaihtamalla sen toiseen tuotteeseen, kuten nikotiinipussit. Nikotiinipussit antavat yhä sen nikotiinin, mutta eivät aiheuta sitä tupruttelua ja siten säästävät kaikki passiiviselta tupakoinnilta.

Tupakoitsijoille voidaan kertoa kaikki ne lääketieteelliset ja tilastolliset totuudet, jotka liittyvät tupakoinnin vaarallisuuteen, mutta se ei välttämättä ole se lopullinen tupakoinnin lopettamisen syy. Sosiaalinen verkosto voi painostaa lopettamiseen, mutta toisaalta se voi myös painostaa tupakoinnin aloittamisessa…

Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Vuosittain arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.

terveyskirjasto.fi

Oman päätöksen tekeminen, suunnitelmallisesti lopettaminen ja tupakoinnin sijasta jonkin toisen asian tekeminen ovat mahdollisia, ja moni pääsee tupakasta kohtuullisen helposti eroon. Mutta jos sinä tunnet jonkun joka yrittää lopettaa tupakoinnin, tue häntä – älä kyseenalaista päätöstä.

Jos lopetat tupakoinnin ennen kolmeakymmentä ikävuotta, terveytesi voi palautua lähes täysin tupakoimattoman tasolle. Lopettaminen toki kannattaa missä iässä vain – mitä aikaisemmin lopetat, sitä nopeammin kehosi pääsee toipumaan.

Markkinoinnin harhakuvat

Yksi erikoisimmista piirteistä menneiden tupakkamainosten aikakaudella oli Marlboro tuotteiden markkinointi. Alkuperäinen Marlboro-mies eli todellisen elämän cowboy Robert Norris oli tuotteen mainoshahmo yli 12 vuotta, mutta uskokaa tai ei, tämä mies, joka omisti 63 000 aarin tilan Coloradossa, ei polttanut koko 90-vuotisen elämänsä aikan yhtäkään tupakkaa! Hän lopettikin mainoksissa toimimisen, ajateltuaan näyttävänsä huonoa esimerkkiä nuorille. Tottahan Norris puhui ja ajatteli, tupakointi vaurioittaa keuhkoja, vaikka polttaisi vain muutaman savukkeen päivässä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkojen toiminta ei enää heikkene yhtä nopeasti, mutta haitat näkyvät pitkään.

Kaikki eivät välttämättä tiedä sitäkään, mutta tupakoitsija jäät todennäköisesti kokematta paljon elämässäsi. Tupakointi nimittäin voi vahingoittaa kielen makusilmuja. Haitallisia ovat myös tupakkaan lisätyt makuaineet. Mitä enemmän polttaa, sen suurempi on vaikutus. Pitkään tupakoineet erottavat heikoimmin eri maut ja heidän ruokavalionsa voi muuttua huonompaan suuntaan. Polttajat laittavat usein ruokaan esimerkiksi liikaa suolaa, koska makuaisti on heikentynyt. Ja viinikään ei välttämättä maistu läheskään samalta, kuin jos et polttaisi.

Entä sähkötupakka?

Sähkötupakka oli tulossa tohinalla, mutta ei siitäkään ollut lopulta (tai tällä hetkellä) tupakan voittajaksi. Sähkötupakan ongelmaksi on muodostunut mm. siihen liitetyt keuhkosairaudet ja niiden ilmaantuminen nimenomaan sähkötupakkaa käyttävillä potilailla. Suomi on muuten ainoa maa maailmassa, jossa hedelmän tai karkin makuisen sähkötupakan myynti on kielletty, eli myynnissä saa olla vain tupakkamakuja.

Trendit tulevat ja menevät

Vaikka eläisimme kuinka vaikeita aikoja tahansa, yhteiskunnassamme ja kulttuureissa esiintyy erilaisia trendejä, jotkut ovat lyhyikäisiä, jotkut jäärät pidemmäksi aikaa. Trendistä voi olla haittaa tai hyötyä, ja nytkin maailmassa on monia mitä erikoisempia trendejä, mikä on sinusta tämän hetken eli vuoden 2020 loppupuolen erikoisin trendi? Onko se esimerkiksi e-urheilu peli, missä voi ammattilaisena ansaita rahaa ohjaamalla auton näköistä vekotinta areenalla ja ”pelata” sillä jalkapallon tyyppistä peliä?