Zalando pyrkii muodin käyttöjärjestelmäksi

Vuonna 2008 perustettu Zalando on kasvanut kahden kaveruksen verkkokaupasta toimijaksi, joka haastaa koko toimialan. Yhtiön pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda jokaiselle sen asiakkaalle täysin personoitu verkkokauppakokemus.

Zalandolla on mahdottoman kuuloinen tavoite: 24 miljoonaa kauppaa, yksi jokaista yrityksen eurooppalaista asiakasta kohden. Toteutuessaan tämä tulisi mullistamaan koko kaupan alan. Vielä kymmenen vuotta sitten ajatus olisi ollut täysin utopistinen, mutta teknologian avulla Zalando voi hyvinkin onnistua tavoitteessaan toimia ”muodin käyttöjärjestelmänä.”

Zalandon lähitulevaisuuden ja pitkän tähtäimen tavoitteista kertoo yhtiön Pohjoismaiden aluejohtaja David Hejgaard, joka esiintyy myös puhujana 1. marraskuuta YIT:n Kestävät kaupunkiympäristöt -tapahtumassa.

Hejgaard nostaa esiin kolme osa-aluetta, jotka yhdessä mahdollistavat personoidun verkkokaupan tarjoamisen Zalandon jokaiselle asiakkaalle: muotialan eri toimijoiden tuomisen yhteen, personoinnin ja ratkaisut, joilla Zalandon kivijalassa toimivien yhteistyökumppanien valikoima tuodaan tarjolle Zalandon alustaan.

”Euroopan johtavana muodin ja lifestylen onlinekauppana meillä on keskeinen rooli muotialan tulevaisuuden määrittelemisessä. Yhdistämme muodin ja teknologian ja lähestymme ongelmia datan avulla. Tämä ei ole helppo tehtävä alalla, jota ovat perinteisesti määritelleet tunteet ja trendit”, Hejgaard sanoo.

Tavoitteena olla koko muotialan käyttöjärjestelmä

Zalando tunnetaan muoti- ja lifestyle-tuotteiden verkkokauppana, mutta monien nyky-yritysten tapaan Zalando on ennen kaikkea teknologiayritys. Kuten Amazonin, myös Zalandon menestys piilee sen algoritmeissä, asiakastuntemuksessa ja kyvyssä yhdistää fyysisen maailman tarpeet ja palvelut digitaaliseen alustaan.

Hejgaard puhuu Zalandosta muodin käyttöjärjestelmänä.

”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Zalando tuo yhteen kaikki halukkaat online- ja offline-muotitoimijat, olipa kyse sitten brändeistä, jälleenmyyjistä, stailisteista tai kuluttajista.”

”Voimme esimerkiksi tarjota kumppaniyrityksillemme ratkaisut toimitusketjun alusta loppuun. Monilla pienillä brändeillä ei ole resursseja toimittaa 17 eri markkinaan. Liittymällä kumppaniohjelmaamme he voivat toimittaa tavarat meille, minkä jälkeen me toimitamme ne asiakkaille. Näin voimme esimerkiksi toimia pienille suomalaisyrityksille porttina Euroopan markkinoille”, Hejgaard lisää.

Jo nyt yhtiöllä on sen kumppaniohjelmassa yli 200 kumppaniyritystä ja 780 kumppanibrändiä.

”Kumppaniohjelman tavoite on antaa brändeille pääsy uniikkiin järjestelmäämme ja 24 miljoonaan asiakkaaseemme ja samalla tarjota laajempi valikoima asiakkaille. Ohjelma kasvaa nopeasti, ja tämän vuoden toisella kvartaalilla sen osuus myynnistä oli jo noin kymmenen prosenttia”, Hejgaard lisää.

Asiakkaalle aina juuri jotain häntä kiinnostavaa

Muotimaailman muutoksesta kaksi suurinta muutoksen ajuria ovat tällä hetkellä personointi ja mobiili. Esimerkiksi Zalandon kävijöistä jo yli 75 prosenttia tulee sivustolle mobiililaitteella, jolla tehdään myös 60 prosenttia tilauksista. Samaan aikaan verkkokaupan kasvulle on tilaa vielä valtavasti.

”Euroopan 420 miljardin arvoisesta muotimarkkinasta tällä hetkellä vain 13 prosenttia tulee verkkokaupasta. Euromonitorin arvion mukaan osuus tulee kasvamaan 20 prosenttiin jo vuonna 2022.”

Entä personointi – mitä se tarkoittaa käytännössä? Aiemmin personointi oli lähinnä sitä, että yrityksellä oli myynnissä mahdollisimman laaja valikoima tuotteita. Ajateltiin, että näin palveltaisiin kaikkia asiakkaita.

Ajatuksessa oli toki järkeä, mutta käytännössä se johti siihen, että asiakas sai kahlata lähes loputtoman tuotevalikoiman läpi ja lopulta ehkä löytää itselleen sopiva tuotteet. Kokemus ei varmasti ollut kovin persoonallinen – tai miellyttävä.

Yksi tapa ratkaista tämä ongelma on Zalandon uusi työkalu AFC (algorithmic fashion companion), jonka yritys julkaisee lokakuun lopulla.

”Se on digitaalinen ja skaalautuva asujen suosittelutyökalu, joka tarjoaa asiakkaalle loputtomasti erilaisia asusuosituksia. Jos asiakas on ostanut esimerkiksi tennariparin, hänelle näytetään noihin tennareihin sopivia asukokonaisuuksia, kun hän vierailee seuraavan kerran Zalandon verkkosivulla”, Hejgaard sanoo.

Paikallistuntemus on elintärkeää myös verkkokaupassa

Kivijalka vastaan verkkokauppa on ollut asetelma suunnilleen niin kauan kuin kaupankäynti Internetissä on ollut mahdollista. Toistaiseksi kysyntää on riittänyt molemmille. Kun tilanne nykyisestä kehittyy, se kehittyy kohti molempien yhdistelmää, Hejgaard väittää.

”Kuluttajille on tärkeää, että he saavat haluamansa tuotteen, milloin tahansa ja missä tahansa. He eivät erottele kivijalkaa ja verkkokauppaa, vaan haluavat saumattoman ostokokemuksen.”

Hejgaard mainitsee esimerkkinä saumattomasta ostokokemuksesta mahdollisuuden tilata oman lähikaupan tuote Zalandon verkkopalvelun kautta. Palvelussa yhdistyvät onlinen helppous ja offlinen välittömyys.

Offlinen merkitys korostuu myös asiakas- ja paikallistuntemuksessa. Zalando ja muut verkkokaupat on helppo mieltää kasvottomiksi ja maattomiksi toimijoiksi, jotka elävät kaukana fyysisestä arkitodellisuudesta. Kuitenkin esimerkiksi yksi Zalandon valteista on juuri maa- ja kulttuurituntemus. Siinä yritystä auttavat sen 15 000 työntekijää, jotka edustavat sataa eri kansallisuutta.

Esimerkiksi Pohjoismaissa kiinnostus paikallisia muotibrändejä kohtaan on suurta, ja siksi Zalando pitää huolen siitä, että sen valikoimassa on laajasti paikallisia brändejä. Kulttuuriset erot huomioidaan myös maksutavoissa. Italiassa asiakkaat haluavat maksaa käteisellä tuotteen vastaanoton yhteydessä, kun taas Tanskassa suurin osa maksaa luottokortilla.

”Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten aina pyrimme lokalisoimaan toimintaamme, jotta voisimme vastata paremmin kuluttajien tarpeisiin.”

Zalandon Pohjoismaiden aluejohtaja David Hejgaard esiintyy puhujana 1. marraskuuta YIT:n Kestävät kaupunkiympäristöt -tapahtumassa. Puheenvuorossaan Hejgaard kertoo näkemyksensä siitä, miten verkkokauppa muuttaa vähittäiskauppaa ja kuluttajien ostokäyttäytymistä. Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja puhujiin täällä.