Oscarit 2024: Punaisen maton inspiroivat asut

Elokuvamaailman parhaat palkitaan vuosittain Oscar-gaalassa ja gaala on itsessään valtava tapahtuma. Oscar-gaalaa seurataan ympäri maailmaa ja monille gaalan katsojille ei itse elokuvilla ole suurta merkitystä tai elokuvista ei ole monia edes nähty. Tämän sijaan nämä katsojat seuraavat gaalaa osallistujien upeiden pukujen vuoksi. Oscar-gaalan tapahtumista riittää puhuttavaa sekä mediassa, että median ulkopuolella kahvipöydissä ja muissa keskusteluissa. Olivat ne tapahtumat sitten läimäisyjä, hätkähdyttäviä puheita tai kommelluksia.

Gaalassa on nähty vuosien varrella toinen toistaan upeampia ja inspiroivempia asuja, eikä vuoden 2024 Oscar-gaala tehnyt poikkeusta. Tässä artikkelissa kerromme sekä tämän vuoden, että aikaisempien vuosien gaalan pukuloistosta ja käymme myös lävitse itse pääasian, eli tärkeimpien Oscar-palkintojen voittajat vuonna 2024.

Pukukoodi

Oscar-gaalassa on tiukka pukukoodi, mutta sen noudattaminen on viime vuosina löystynyt huomattavasti. Pukukoodin mukaan miesten pitää käyttää smokkia ja valkoista solmiota, kun taas naisilla pitää olla yllä lattiaa viistävä iltapuku.

Pukeutumissäännöt ovat olleet olemassa lähes tulkoon ensimmäisestä gaalasta lähtien ja sen alkuperäiset syyt ovat tietenkin gaalan arvokkaassa luonteessa. Yli 90 vuotta sitten maailma oli aivan erilainen kuin nykyisin ja pukeutumisella oli suuri merkitys korostaessa eri tapahtumien arvokkuutta.

Vuoden 2024 Oscar-gaalan tulokset

Vuoden 2024 Oscar-gaala oli järjestyksessään 96. ja ennakkoon sen odotettiin olevan atomipommin isäksi tituleeratun J. Robert Oppenheimerin elämästä kertovan Oppenheimer-elokuvan juhlaa. Suora lähetys Oscar-gaalasta todistikin tämän tapahtuvaksi, silllä Oppenheimer valittiin parhaaksi elokuvaksi ja lisäksi elokuvan nimihahmoa esittänyt Cillian Murphy voitti parhaan miespääosan Oscarin, Robert Downey Jr. parhaan miessivuosan Oscarin Lewis Straussin roolista ja Christopher Nolan Oscarin ohjauksesta. Kaikkiaan Oppenheimer sai 13 Oscar-ehdokkuutta ja 7 Oscar-palkintoa.

Muista tärkeimmistä Oscareista parhaan naispääosan palkinnon pokkasi Emma Stone elokuvasta Poor Things ja parhaan naissivuosan Oscarin Da’Vine Joy Randolph elokuvasta The Holdovers. Poor Things keräsi kaikkiaan neljä Oscaria ja oli gaalan toiseksi menestynein elokuva. Edellä mainituista henkilöistä Stone voitti jo toisen Oscarinsa, mutta Murphylle, Downey Jr.:lle ja Randolphille Oscar oli ensimmäinen. Nolan ja Downey jr. olivat aiemmin olleet kertaalleen ehdolla.

Merkittäviä asuja Oscar-gaalan historiassa

Aikansa ehkä kuuluisin naisnäyttelijä, Marilyn Monroe, osallistui Oscar-gaalaan yllättäen vain kerran, vuonna 1951. Tässä gaalassa hän toimi esittelijänä ja hänen musta iltapukunsa muistetaan kauneudestaan. Tilaisuudessa Monroe kuitenkin havaitsi pukunsa revenneen ja hän oli lähellä jättää koko esiintymisensä väliin, mutta viime hetkellä paikalle saapunut ompelijatar ehti kaikeksi onneksi korjata puvun.

Elizabeth Taylorin vuoden 1961 Oscar-gaalassa käyttämää kukkaiskoristeltua legendarisempaa iltapukua on hyvin hankalaa nimetä. Taylorin täydelliseen asukokonaisuuteen kuuluivat vielä timanttikorvakorut ja punainen huulipuna, jotka entisestään nostivat asua esille. Taylor piti tätä mekkoa onnenkalunaan, sillä hän voitti parhaan naisnäyttelijän Oscarin ensimmäistä kertaa tuossa gaalassa elokuvasta Butterfield 8 oltuaan aiemmin jo useaan otteeseen ehdokkaana.

Jane Fonda oli vuonna 1972 yksi ensimmäisistä naisista, joka käytti Oscar-gaalassa perinteisen iltapuvun sijaan mustaa pukua. Fondaa pidettiin yleisesti yhtenä maailman kauneimmista naisista tuolloin, joten hänen asuvalintansa oli hätkähdyttävä ja rohkea ja samalla yksi Oscar-gaalan historian merkittävimmistä asuvalinnoista.

Halle Berry sai parhaan naisnäyttelijän Oscarin vuonna 2002 ensimmäisenä tummaihoisena, mutta kohautti myös Oscar-gaalan asuvalinnallaan. Upea viininpunainen asu nimittäin oli yläosastaan enimmäkseen verkkokangasta. Tätä Berryn asua pidetään yhtenä Oscar-gaalan historian upeimmista.

Tuoreempiakin upeita pukuja on Oscar-gaalassa nähty. Kaikkien aikojen menestyneimpiin artisteihin kuuluva Rihanna tuli vuoden 2023 Oscar-gaalaan puvussa, joka korosti läpinäkyvällä mustalla verkkokankaalla hänen raskausvatsaansa. Puku oli yleisön ehdoton suosikki ja Rihannaa kehuttiin rohkeudesta. Monesti sanotaan naisen olevan raskaana kauneimmillaan ja upea Rihanna näytti asian kyseisessä gaalassa ehdottomasti todeksi.

Tämän vuoden asut

Vuoden 2024 Oscar-gaalaa dominoi musta väri. Kuuluisa artisti Billie Eilish valitsi mustan takin ja mustavalkoisen mekon.  Kate McKinnonin asuvalinta oli modernia ja itsenäistä naista huokuva musta housupuku korkokenkien kera ja samassa teemassa säväytti ohjaaja Justine Trietin liituraitapuku. Diane Warren taas oli omaan housupukuunsa yhdistänyt liekkiteeman, jollaista ei ihan jokainen pystyisi ylpeydellä pitämään, mutta sädehtivä Warren todellakin pystyi. Upea Octavia Spencer oli puolestaan yhdistellyt erinomaisesti klassista ja modernia, sillä mustan iltapuvun päällä oli musta, kimalteleva smokkitakki.

Perinteisempiäkin iltapukuja nähtiin. Lupita Nyongo’on yksityiskohtainen vaaleansininen iltapuku on tässä kategoriassa mieleenpainuva, eikä moittimista ole myöskään Barbie-elokuvasta tutun America Ferraran vaaleanpunaisessa iltapuvussa. Barbie-elokuvan päätähti Margot Robbie sen sijaan oli valinnut iltapukunsa väriksi ehkä hieman yllättäen mustan. Elokuvamaailman nouseva tähti Zendaya säväytti esittelijänä metallinhohtoisen pinkillä iltapuvullaan, jota koristivat hopeiset palmukuviot.

Miesten puolella suurin osa vieraista luotti perinteiseen mustaan smokkiin, mutta joukosta erottujiakin oli joitakin. Dwayne Johnson tuli paikalle upeassa hopeisessa puvussa viininpunaisilla koristeilla ja Matthew McConaghey puolestaan oli valinnut ruskean puvuntakin. Shameik Mooren kokovalkoinen puku oli mainio ja tyylikäs piristys gaalaa seuraaville. Tarkkasilmäisimmät saattoivat havaita, että Ryan Goslingin muuten perinteisen oloiseen asuvalintaan oli ympätty mukaan pikantti yksityiskohta, pinkit sukat.

Jatkojuhlan asut

Jatkojuhlassa monet valitsivat huomattavasti rohkeamman tyylin. Räppäri Ice Spicen läpinäkyvä musta mekko oli rohkea ratkaisu, mutta myös kehuttu. Maineikas näyttelijä Charlise Theron oli valinnut vastaavan tyylin, joskin asu oli hieman koristellumpi, eikä aivan yhtä paljastava. Kokenut malli Heidi Klum osaa edelleen säväyttää sillä hänen jatkojuhlassa käyttämänsä kultainen asukokonaisuus oli rohkea, mutta silti samalla erittäin elegantti.

Barbie-elokuvan tähti Margot Robbie vaihtoi jatkojuhlassa mustan asukokonaisuuden rohkeaan kultaista ja pronssia sisältäneeseen korsettipukuun.