Takan avulla terassikausi kestää ympäri vuoden

Takka lämmittää lasitetun ja katetun terassin tehokkaasti, mutta hormin paikka on syytä suunnitella etukäteen. Kuvassa on Conturan 556T-kiertoilmatakka. Kuva Contura

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen tunnelmallisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Samalla tavalla tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

– Kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia läpi vuoden. Vaikka talvipakkasilla ei ihan paljain varpain kannata terassilla kulkea, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi kertoo.

Kun uudelle terassille suunnitellaan takalle sopivaa paikkaa, tärkeintä on huomioida terassin rakenteet ja katemateriaalit. Hormille katsotaan paikka kattotuolien välistä ja lasitettuun katteeseen tehdään hormin läpivienti jo lasituksen asennusvaiheessa.

– Painon puolesta pienen kiertoilmatakan voi sijoittaa terassilla mihin kohtaan tahansa ilman perustusten vahvistamista. Jos terassi on vain osittain lasitettu tai katettu, kannattaa sijoittaa takka niin, että sen tuoma lämpö jää lasituksen alle, Varjokorpi neuvoo.

 

Huomioi nämä asiat terassitakan paikan valinnassa

Paloturvallisuuden näkökulmasta terassilasitus ei ole palava materiaali, mutta takan sijoittamisessa kannattaa huomioida terassin käyttömukavuus ja lämmönvaihtelun vaikutukset rakenteisiin.

– Itse asentaisin takan terassille noudattaen samoja suojaetäisyyksiä kuin palavan materiaalin kanssa. Takan takana on hyvä olla riittävästi tuulettuvaa tilaa, silloin ei tule lämpölaajentumisen takia mitään hankaluuksia terassirakenteiden kanssa. Takkaa ei myöskään kannata asentaa ihan lähelle pöytäryhmän paikkaa, sillä säteilylämpö voi olla liikaa takkaa lähinnä istuville, Varjokorpi ohjeistaa.

Pienet kiertoilmatakkamallit ovat suosittuja valintoja terassille, koska niissä on kokoon nähden erittäin hyvä lämmitysteho. Kiertoilmatakassa lämmönluovutus perustuu kiertoilmaan, jossa takka ottaa alakautta viileää ilmaa, lämmittää sen ja puhaltaa ilman takaisin huonetilaan.

– Mikä tahansa Conturan kiertoilmatakoista voidaan asentaa terassille, mutta isompi takka ei välttämättä tuo lisäarvoa, koska terassin lämmittämiseen riittää pienempikin takka. Pieni takka lämmittää tehokkaasti pienelläkin puumäärällä. Kannattaa myös muistaa, että takassa voi paistaa myös makkarat ihan samalla tavalla kuin grillissä tai nuotiolla, Varjokorpi summaa.

Takan voi sijoittaa terassin nurkkaan, seinän vierustalle tai vaikka keskelle lattiaa.

Takan jälkiasennus olemassa olevalle terassille riippuu terassin rakenteista ja mihin kohtaan takka halutaan sijoittaa. Paikalliset takkamyyjät osaavat alan asiantuntijoina neuvoa, miten jälkiasennus onnistuu parhaiten.

 

Takka-asiantuntijat asuntomessukävijöiden palveluksessa

Sisustajat, remontoijat ja rakentajat hakevat joka kesä asuntomessuilta uusia ideoita omaan kotiinsa. Takkavalmistaja Contura on mukana Porin asuntomessuilla muutamassa kohteessa.

Asuntomessuilla on myös Conturan ulkomyyntinäyttely (osasto Ua21), jossa takka-alan asiantuntijat vastaavat kävijöitä mietityttäviin kysymyksiin sekä esittelevät Conturan uusia 600- ja 300-sarjan takkamalleja. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan yhdeksän takkaa.

– Porin asuntomessujen alue on järkevän kokoinen, joten päivän aikana ehtii käydä kaikki kohteet läpi ilman mahdotonta kävelyurakkaa. Alue on suunniteltu hyvin ja sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, joten messukäynnin yhteyteen on helppo rakentaa mukava kesäpäivä myös muiden aktiviteettien osalta, Varjokorpi kiittelee.