Kestävä ja helppohoitoinen pinta – rakenna terassin lattia komposiittilaudoista

Puukomposiitti on helppokäyttöinen ja helppohoitoinen materiaali, joka ei vaadi viimeistelyä tai erityistä huoltamista. Se on myös erittäin kestävää, eikä se väänny tai halkeile vaihtelevissakaan sääolosuhteissa. Siksi puukomposiittilaudat soveltuvat mainiosti esimerkiksi terassin lattian rakentamiseen. Ennen työn aloittamista on tärkeää suunnitella lattian rakenne ja varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet lautojen asentamista varten. 

Komposiittilaudat ovat luonnonpuuta, johon on yhdistetty hieman muovia sekä muita lisäaineita kestävyyden ja värinpitävyyden parantamiseksi. Sen ansiosta laudat elävät hyvin vähän ja niiden väri haalistuu enintään 10 prosenttia.

Komposiittilaudasta tehty lattia sopii esimerkiksi patioille, terasseille ja parvekkeille, ja kestävyytensä ansiosta se on hyvä valinta etenkin uima-altaan ympärille. Se ei vaadi viimeistelyä, ja huolloksi riittää kevyt pesu pari kertaa vuodessa. Lisäksi puukomposiittilaudoista tehty lattiapinta on miellyttävän ja pehmeän tuntuinen myös paljaiden jalkojen alla, sillä siitä ei irtoa tikkuja tai säleitä, eikä siihen tule halkeamia. Myöskään törröttävistä ruuveista ei tarvitse välittää.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kun suunnittelet terassin rakentamista, varmista, että ilmanvaihto sen alla toimii hyvin ja että alustan kaltevuus on vähintään 2–3 prosenttia, jotta vesi pääsee valumaan pois. Muista jättää vähintään 2 cm:n rako tukipuiden ja seinien, kaiteiden ja muiden pysyvien rakenteiden väliin. 

Suunnittele komposiittilautojen sijoittelu niin, että hukkapaloja ja jatkokohtia tulee mahdollisimman vähän. Koska lautojen sävy voi vaihdella hieman, ei niitä kannata asettaa paketista suoraan järjestyksessä paikoilleen, vaan sekoittaa niiden järjestystä hieman. Ulkolämpötilan tulee olla 10–30 astetta asennuksen aikana.

Muista pitää komposiittilautoja asennuspaikalla muutaman päivän ajan ennen niiden asentamista, jotta ne ehtivät sopeutua tulevaan ympäristöönsä. Pinoa laudat tasaisesti tukirimojen päälle; rimojen keskinäinen etäisyys saa olla enintään 30 cm. Suojaa laudat suoralta auringonpaisteelta, sateelta ja kosteudelta. 

Pelaamaan suunnittelematta? Aikuisille pelivaihtoehtojen ja pelipaikkojen määrä on kasvanut valtavasti, katso vinkit täältä.

Muista nämä asennusvaiheessa

Varmista ennen komposiittilautojen asentamista, että sinulla on seuraavat tarvikkeet ja välineet:

Komposiittilaudat voi asentaa joko sileä tai uritettu puoli ylöspäin. Käytä lautojen pitkillä ulkosivuilla aloituskiinnikkeitä ja lautojen välissä asennuskiinnikkeitä. Aseta laudat paikoilleen ja kohdista pitkittäisurat pidikkeisiin päin. Laudan kummankin pään on oltava rimojen päällä, ja ulkonema saa olla enintään 20–30 cm.

Komposiittilautojen huoltaminen on vaivatonta

Kaikki ulkona käytettävä materiaali tarvitsee ajoittain huoltamista, mutta komposiittilautojen kohdalla huoltotyöt ovat verrattain vähäiset. Laudat on hyvä puhdistaa lehdistä, siitepölystä ja muusta liasta noin puolen vuoden välein ja pestä ne kevyesti lämpimällä saippuavedellä ja harjalla. Voit käyttää varovasti myös pehmeällä harjalla varustettua painepesuria itsepintaisempien tahrojen ja lian poistamiseen, mutta muistathan, ettet käytä suoraa painesuihkua.

Komposiittilaudat voi käsitellä halutessaan myös suoja-aineella, mutta se ei ole välttämätöntä. Pinnan suojaaminen vähentää kuitenkin levien kiinnittymistä pohjoisen puolella tai varjossa oleviin puukomposiittirakenteisiin. Lisäksi se ehkäisee lautojen haalistumista etelän puolella ja aurinkoisissa paikoissa.