Kotitalouksien säästövinkit

Maailmantilanne on nyt inflaation, Ukrainan sodan ja muiden taloutta heilauttavien syiden vuoksi herättänyt suomalaiset kotitaloudet pohtimaan, millä tavoin rahaa saisi laitettua säästöön. Jos olet ajatellut, että rahan säästäminen on hankalaa, saatat olla väärässä. Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun säästösuunnitelmassasi.

Kaapit tyhjiksi

Jos olet ihmetellyt ihmisiä, joiden kaapit ovat järjestyksessä, on sillä myös muu merkitys kun siisteyden ylläpitäminen. Elintarvikkeiden hintojen noustessa on se saanut monet ajattelemaan, miten säästöjä syntyisi.

 Monesti kun kaapit ovat järjestyksessä ja tarpeeksi tyhjiä, ovat taloudessa asuvat ihmiset myös tietoisia siitä, mitä kaapit sisältävät. Kun laadit kauppalistaa ensi kerralla, mieti ruoat niin, että käyttämättömät elintarvikkeet tulisi käytettyä kaapin perukoilta saakka, sillä se tuovat säästöä kaupassa käyntiin.

Sen lisäksi syksyn saapuessa kannattaa käydä läpi kesävaatteet. Mitä vaatteita en käyttänyt koko kesän aikana kertaakaan? Entä pitäisikö jättäytyä ajatuksesta kesäkuntoon 2023? Ole itsellesi rehellinen ja samaan aikaan armollinen ja laita kirpputori pystyyn, sillä saat varmasti rahaa, kun viet ylimääräiset vaatteet kirpputorille!

Marjasta ja sienestä

Tykkäätkö ostaa talvisin suomalaisia pakastemarjoja ja leipoa tai laittaa marjoja puurosi päälle? Tänä vuonna voit tehdä kaiken toisin – ja samalla säästää pitkän pennin. Kannattaa hyödyntää jokamiehen oikeudet ja marjastaa sekä sienestää.

Kiität itseäsi pimeimpänä aikana, sillä marjoista saa paljon eri vitamiineja sekä antioksidantteja. Sienet puolestaan sisältävät jopa syöpäsoluja tuhoavia ainesosia.

Sen lisäksi, että säästät rahaa, ovat marjat ja sienet siis superterveellisiä. Oikeaa superfoodia parhaimmillaan! Pakasta sienet ja marjat pakkaseen ja nauttikaa niistä koko perhe yhdessä kirpsakoina pakkaspäivinä.

Tee säästösuunnitelma

Yhä useampi suomalainen säästää tai sijoittaa. Vaikka tämä on kiistelty aihe, yleensä todella pienistäkin summista saa tosiaankin säästettyä edes kymmenen euroa säästöön. Erilaisia säästösuunnitelmia voi laatia itse tai löytää netistä esimerkkejä.

Kannattaa pohtia, mitä tunteita säästäminen herättää ja voisiko pahan päivän varalle säästäminen olla hyvä vaihtoehto? Jos rahaa ei ole säästetty ja äkillinen rahantarve tulee, voi Saldon kulutusluotto auttaa kiperässä tilanteessa luottokortin tavoin.

Inspiraatiota podcasteista

On aivan mahtavaa, että rahasta sekä omasta taloudesta ollaan alettu puhumaan avoimemmin, kuin koskaan aikaisemmin. Se antaa myös inspiraatiota muille kanssakulkijoille ja perheille säästämisen ja sijoittamisen pariin.

Kannattaa tutustua esimerkiksi “Rahasta”, “Mimmit sijoittaa” tai “#rahapodi” – podcastien maailmaan ja kuunnella, mitä mieltä rahagurut ovat rahasta ylipäätään. Paitsi, että podcastit menevät mukavasti vaikka siivouspäivän lomassa kuunnellen, antavat ne myös hurjan päivän vinkkejä arjen taloudenhallintaan.

Energiatehokkaat kodinkoneet

Onko sinulla iänikuinen pyykinpesukone, jota pyörität kolme kertaa päivässä pyykätessäsi koko perheen eri värisiä vaatteita? Tiedätkö, kuinka paljon sähköä kodinkoneesi kuluttavat? 

Nyt, kun sähkön hinnat nousevat ensi talvena entisestään, kannattaa olla tietoinen minkä energialuokan kodinkoneita omistat. Uusimmat kodinkoneet voivat viedä jopa viisikymmentä prosenttia vähemmän energiaa, kuin vanhat kodinkoneet.

Sen lisäksi kodinkoneet kannattaa huoltaa säännöllisesti. Sulata pakkanen vähintään kerran vuodessa ja tarkista kaikkien kodinkoneiden toimivuus säännöllisesti. 

Pienennä veden virtausta

Tiesitkö, että ennen vessanpöntöt saattoivat käyttää vessan vetäsemiseen jopa 9 litraa vettä? Uudemmanmalliset wc-pöntöt, joissa on kaksoisnuppi, vievät pienellä vetäisyllä noin 2 litraa ja isommalla vetäisyllä 4 litraa vettä. Kannattaisiko siis harkita uuden wc-pöntön asennusta, jos sellaista ei vielä ole?

Sen lisäksi suihkun pää voi olla hyvä sijoitus, varsinkin jos taloudessa lymyilee teini-ikäisiä suihkuttajia. Vaihda hanat sekä suihkun suuttimet vettä säästäviin malleihin ja voit säästää vesilaskussa roimasti.

Ansaitse rahaa kotona

Oletko miettinyt erilaisia tapoja rahan ansaintaan kotona, vaihtoehtoja nimittäin on vaikka, kuinka paljon. Ansaitse rahaa kotona, vaikka tekemällä lisätöitä, tai kehittämällä jonkinlaista liiketoimintaa, jonka voit tehdä kotioloissa. Nykyaikaiset digitaaliset alusta ovat lisänneet huomattavasti erilaisten mahdollisuuksien määrää.