Mikä on muotia nyt?

Ei ole yksittäistä oikeaa vastausta, jos kysymyksenä on liian geneerinen mikä on muotia nyt. Esimerkiksi tämä sivusto käsittelee useimmiten asioita kodin kannalta, mutta kertoo myös yleisiä trendejä sisustuksen ja vaatteiden maailmasta.

Mikä on muotia urheilussa?

Muoti on ehkä väärä sana mutta uusin trendi urheilussa on selkeästi keskustelu siitä, onko eSports eli eUrheilu oikeasti urheilua ja samalla on keskustelut alkaneet yleensäkin aiheesta, mikä on urheilua? Jos rallikuskin ammatti, tai shakinpelaaja on urheilija, niin miksei myös eUrheilija tai viikoittain veikkauksen vetoja tekevä urheilufani? Missä menee urheilun raja?

eUrheilusta tekee poikkeuksen sääntöön se tosiasia, että siinä kilpaillaan peleillä, jotka joku yritys on koodannut ja joka on ostettavissa kaupoista, tai ladattavissa maksutta tietokoneelle tai älylaitteelle, mutta jok atapauksessa kyse on ohjelmistosta, väistämättä tulee mieleen muutamien vuosien takaiset elokuvat tulevaisuuden maailmoista, missä ihmiset taistelevat toisiaan vastaan virtuaalisessa todellisuudessa.

Onko eSports muotia?

Jos muodiksi riittää määritelmä, että nuoret seuraavat sitä ja haluavat samaistua sen sankareihin, pelaajiin, jotka ovat voittaneet mestaruuksia ja tienanneet pelatessaan jopa miljoonia euroja, niin kyllä. Erilaiset vaatemerkit ja teleoperaattorit ovat lähteneet eUrheilun genreen mukaan, koska sitä kautta saa uuden tarttumapinnan nuorisoon ja kenties uusia asiakkaita entistä nuoremmasta kohderyhmästä, jolle eUrheilu mahdollistaa suoran markkinoinnin niin tapahtumissa kuin täysin internetissä.

eUrheilun mukana tullaan luomaan varmasti vaatemuotiin jonkinlaista alakulttuuria voittavien joukkueiden pukeutumisen ja logojen kautta, ja vähitellen muotimaailman isot talot myös lähtevät tavalla tai toisella tähän junaan mukaan ja silloin viimeistään myös eUrheilusta tulee oikea muoti-ilmiö, kun nyt se on vain vielä vain yksi osa nykyajan pelimaailmoja, sen internet osio, jossa myös ammatikseen pelataan. Suurin osa netin pelaajista kuitenkin yhä pelaa pelejä vain, koska ne ovat hyvää ajanvietettä ja sitä kautta voi tavata uusia kavereita ympäri maailman.

Striimaus ja muotitalot

Suurempien ja kuuluisampien eSports joukkueiden ympärille on jo nyt rakentunut vaatteiden ja laitteiden oma erikoisalansa ja varsinkin pelaajat, jotka striimaavat omia pelejään YouTubessa ja Twitchissä sadoille tuhansille katsojille ovat saaneet osakseen myös vaatefirmojen huomion ja huomio tulee vain lisääntymään kuin tässä asiassa vielä vähän hitaasti lämpenevät vaatevalmistajat ottavat striimaajat enemmän huomioon ja sen, kuinka helppoa on striimin yhteyteen liittää mahdollisuus katsojille tilata täsmälleen ne vaatteet, jotka pelaajalla on päällään hänen pelatessaan. Monet ammattistriimaajista ovat jopa 12 tuntia päivässä online lähettämässä lähetyksiään, se on yli 4000 pelituntia vuodessa!

eSports ja tutut nimet

Ja jos puhutaan tunnetuista muotivaikuttajista niin sellasiet henkilöt kuten Drake ja Michael Jordan ovat lähteneet vahvasti mukaan eSports joukkueisiin. Esimerkiksi nimenomaan Michael Jordan lähti muun investoriporukan kanssa tukemaan AXiomatic Gamingin joukkuetta 26 miljoonalla dollarilla ja Drake omistaa osan eSports firmasta nimeltä 100 Thieves. AXiomatic saattaa kuulostaa tuntemattomalta, mutta se on firma ja omistaja, joka löytyy tunnetun Team Liquid joukkueen takaa. Team Liquidin arvoksi on laskettu 200 miljoonaa dollaria!

Jos eSports ei ole muotia vielä, niin tulevien vuosien aikana sillä tulee olemaan oma vaikutuksensa vähintään nuorisomuotiin, tai ainakin siltä osin, niihin nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jotka oikeasti seuraavat fanittaen omia eSports joukkueitaan.

eSports ja nykymerkit

Nike on jo tehnyt sopimuksia eSports liigojen kanssa, Undefeated samoin joukkuetasolla. New Your Excelsiorin kuluttajatuotteiden johtaja Collette Gangemi on sanonut, että nyt on oikea aika lähteä mukaan voimalla eSports genreen. Hän on nähnyt ja ollut mukana vaatemallistojen kanssa rullalautailussa ja nähnyt sen rakettimaisen nousun ja nyt hän haluaa olla mukana NYX:n kanssa kun eSports lähtee voimakkaaseen kasvuun – eikä hän tule olemaa ainoa.