Muotituotteet eivät välttämättä maksa paljon

Tiesitkö, että muoti etenee alloissa? Varsinkin ns. iätttömät tuotteet tulevat välillä takaisin ja esimerkiksi tällä hetkellä todella monessa asiassa kuten huonekalut ja musiikki nähdään ja kuullaan viitteitä 80-luvusta. Hyviä 80-luvun retrotuotteita saatat löytää todella edullisesti kirpputoreilta ja vastaavista osto-ja myyntiliikkeistä tai nykyajan kirppareilta eli Facebookin eri ryhmistä. Mutta jos oikeasti olet ostamassa nykyhetken kovimpia muotituotteita, saatat huomata nopeasti, että niiden hinnoittelu on todella korkea – jos tavallinen huivi maksaa muutaman euron, niin kuuluisan ja trendikkään huivin saat muutamalla sadalla eurolla, ja molemmat saattavat olla samasta materiaalista.

Jos olet ostanut tai olet ostamassa enemmän high-end tuotteita, saatat ostaa niitä myös osamaksulla. Kannattaa aina silloin tällöin, vaikka kerran vuodessa tarkistaa, kuinka montaa eri osamaksua on makselemassa. Jos niitä esimerkiksi on puolisen tusinaa tai enemmän, kannattaa miettiä yhden isomman lainan hakemista ja ns. yhdistelmälainan hakemista lainaa.net palvelusta. Yhdistelmälaina on vain termi sille, että otat yhden lainan, jolla maksat kaikki ne pienet osamaksut pois – säästät sillä rahaa, sillä maksamalla vain yhtä lainaa kuukaudessa, maksat myös vain yhden lainan kuluja!

Trendituotteita metsästämässä

Oletko koskaan kiertänyt Suomea siten, että olet mennyt hieman pääväyliltä sivuun? Silloin nimittäin osut niihin kaupunkeihin ja kyliin, joissa tuntuu välillä, että aika olisi pysähtynyt. Ei ole lainkaan mahdotonta, että löydät kyläkaupan, jossa on vielä markka-ajan hintalaput, ja hyllyillä voi hyvinkin löytyä ne alkuperäiset tuotteet, joista monet nykyajan trendituotteet ovat tehty. Esimerkiksi vanhan ajan puhelimet ovat jo melkoisen harvinaisia, ja monet 70-ja 80-luvun perustuotteista ovat arvossa arvaamattomassa, puhumattakaan 50-ja 60-luvun keittiötuotteista, kipoista ja astioista.

Isoissa kaupungeissa on tottakai kirpputorit ja Facebook ryhmät, mutta valitettavasti et ole ainoa, joka etsii löytöjä, ja useimmat kaupungeissa asuvat ovat kyllä osanneet käyttää Googlea tuotteidensa arvioimiseen. Joten parempi tuuri on, jos löydät niitä vanhoja kyläkauppoja.

Muotituotteita voi joskus saada myös edullisesti, jos tehtaalla on ollut ongelmia. Tuotteissa saattaa olla esimerkiksi väärän värinen lanka, tai jopa savuhaittoja. Useimmiten tällaiset vialliset tuotteet heitetään pois, mutta aina silloin näitä tuhottavaksi tarkoitetuista tuotteista muutama pääsee myös vapaille markkinoille, missä tällaisten harvinaisuuksien hinta saattaa kohota pilviin nopeasti.

Toisaalta näin 2020-luvulla meillä on ainakin kaksi erilaista trendien pääpolkua: meillä on se highend trendi, joka sisältää niitä kalliita design tuotteita, joista perusperheellinen ihminen voi vain unelmoida, tai joka ei edes tiedä niiden olemassa oloa. Sitten toisena meillä on se tavaratomuoti ja sen trendi, joka on tuonut tuotteet kaikkien saataville edullisesti. Halpamuodin tuotteet kuten vaatteet eivät välttämättä kestä kauan, tai kulutusta – mutta ne antavat hetkellisen hyvänolon tunteen ja sosiaalisen hyväksynnän, joka saattaa tulla vaikka selfiestä instagramissa. Tämä nykyaikainen halpamuoti perustuu kapitalistiseen ajatteluun, että kaikki kasvaa ja kaikkea tulee olla saatavilla aina enemmän, ja joku ansaitsee siitä aina enemmän kuin toiset. Valitettavasti meidän tulisi ymmärtää, että kaikki eivät voi ostaa edes halpamuotia. Vähitellen nykyiset kehitysmaat nousevat sille kehitystasolle, jolla Eurooppa on nyt, ja haluaa kaikkea sitä mitä eurooppalaisilla on. Mutta kun maapallon tuotantovarat eivät mahdollista sitä, mitä tapahtuu sitten, mistä nämä entiset kehitysmaalaiset hakevat tuotteet?

Älä osta lomamatkalta desing tuotteita

Lomamatkalta ei kannata kotiiin tuoda niitä rantarolexeja tai vastaavia. Syyllistys itseasiassa itsekin rikokseen ostamalla rantamyyjältä rantarolexin tai rantakadun pikkukauposta eurolla Niken verkkarit tai Adidaksen puvun – tiedät jo hinnasta, että kaikki ei aivan ole viimeisen päälle, ja tulet ostaneetksi kopioidun tuotteen – niitä ei saa ostaa! Väärennetyt tuotteet voivat olla vaarallisia terveydelle tai yleiselle turvallisuudelle. Erityisen suuren riskin aiheuttavat lääkkeet, elintarvikkeet, ajoneuvojen varaosat ja sähkölaitteet.

Suomessa on monesti tehty tutkimuksia suomalaisten suhtautumiseen väärennettyjen vaatteiden, korujen ja asusteiden ostamiseen ulkomalla ja Suomen tuomiseen. Yritystoimintana se on rikos, mutta yksityinen saa oman käyttöönsä niitä yleensä tuota – mutta yli 80 % suomalaisista on tuoteväärennöksiä vastaan, vaikka samalla monessa tutkimuksessa jopa 1/3 vastaajista on joskus ostanut tuotekopioita tietoisesti. Kuluttajat, jotka omistivat yhä tuoteväärennöksiä voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: heihin, jotka omistivat yksittäisiä väärennöksiä ja kuluttajiin, jotka omistivat runsaasti erilaisia väärennettyjä tuotteita. Vastaajat ostivat tuoteväärennöksiä, koska niiden ulkonäkö miellytti, mutta ei haluttu tai kyetty panostamaan alkuperäiseen rahallisesti. Tuoteväärennöksiä ostettiin pääasiassa ulkomaanmatkoilta tai tilattiin internetistä. Kysymys kuuluukin, jos sinulla ei ole varaa ostaa alkuperäistä, mikä saa sinut ostamaan sen kopion? Onko kyse sosiaalisesta paineesta, vai omasta alemmuuden tunteesta?