Raija Jokinen on Vuoden tekstiilitaiteilija 2020

Raija Jokinen / Unirytmi 1 (2018) 68 x 78 cm, pellavakuitu

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valinnut Vuoden 2020 tekstiilitaiteilijaksi Raija Jokisen. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry haluaa nostaa esiin kansainvälisesti toimivan kollegansa, jonka teoksia on esitelty pääasiassa ulkomaisissa näyttelyissä. Tekstiilitaiteilija Raija Jokinen on koti- ja ulkomailla palkittu taiteilija, joka määrätietoisesti ja työlleen omistautuen on kehittänyt oman ilmaisutekniikansa. Tinkimättömällä asenteellaan hän uudistaa suomalaista tekstiilitaidetta ja tekee sitä näkyväksi kansainvälisessä kontekstissa.

Raija Jokinen tunnetaan luomastaan omaperäisestä tekstiilitekniikasta ja kuvailmaisusta, jossa ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavat muodot sulautuvat luonnonmuotoihin. Raija Jokinen nostaa teoksillaan eteemme elämää ylläpitävän muotomaailman, joka on löydettävissä lähes kaikista elollisista. Jokisen ilmaisussa orgaanisten muotojen rikas muotokieli varioituu juuristoihin ja oksien verkostoihin – lopputuloksena on ulkonäöltään hauraita, mutta sisällöltään voimakkaita esittäviä tai abstrakteja tekstiiliteoksia.

“Kehittämäni tekniikan voi sanoa sijoittuvan maalauksen, kuvanveiston, grafiikan ja tekstiilin kohtaamispisteeseen” , kertoo Raija Jokinen.

Tekstiilitaiteen kentällä Raija Jokisen tekniikka ja ilmaisu ovat ehdottoman omaperäisiä. Jokinen pilkkoo kouriintuntuvia asioita alkutekijöihinsä ja järjest��ä ne uudelleen erilaisiksi yhdistelmiksi. Hän löytää analogioita materiaalisten ja abstraktien rakenteiden välillä ilmaisten niitä teoksissaan riipaisevan kauniisti. Raija Jokisen työtapaa voi verrata piirtämiseen ja maalaamiseen, mutta hänen materiaalinaan on tekstiilikuitu. Teosten viiva muodostuu kuidusta ja ompeleesta ja näillä elementeillä Jokinen piirtää kuvamaailmaansa. Herkästä ulkonäöstä huolimatta materiaalit ja tekotapa ovat erittäin kestäviä ja teosten tunnelma ja sisältö intensiivistä.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö, joka on yksi Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä. TEXO on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

  • Raija Jokinen (1960), asuu ja työskentelee Sipoossa ja Helsingissä
  • Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 1990
  • Teoksia esitelty yli 200 yhteisnäyttelyssä, 23 yksityisnäyttelyä
  • Myönnetty useita taidepalkintoja ja kunniamainintoja kotimaassa ja ulkomailla. Viimeisin Sipoon kulttuuripalkinto 2019.

Jokinen juhlistaa 30-vuotistaiteilija-uraansa näyttelyillä 2020:

  • Voipaalan Taidekeskus, Valkeakoski 15.2.-19.4.2020
  • R-Space Gallery, Lisburn Pohjois-Irlanti, 1.8.-19.9.2020
  • Galerie L’entrée Des Artistes, 75004 Pariisi, FR, lokakuu 2020
  • Höyry-galleria, Korpilahti, 7.11– 29.11.2020