Sijoittaminen on muotia

Oletko samaa mieltä otsikon kanssa että sijoittaminen on muotia. Se nimittäin on sitä, jos katsoo pankkimaailman ja rahoituslaitosten tarjouksia ja esitteitä. Siinä missä vuosia sitten meitä kehotettiin säästämään laittamalla rahaa pankkitilille, olemme tulleet tilanteeseen, missä meille vasta nyt kerrotaan, että ne pankkitilit ovat itseasiassa varsin huono paikka pitä rahojaan, varsinkaan kun normaaleilla käyttötileillä pankit eivät enää maksa mitään korkoakaan niistä. Koron maksaminen pankkitilin rahoille loppui siinä vaiheessa, kun kaikilla alettiin tarjota mahdollisuutta sijoittaa palkin palveluiden kautta.

Logiikka: aikoinaan pankit sijoittivat asiakkaiden rahoja omalla riskillään, ja maksoivat asiakkaille näiden rahojen sijoittamisesta pientä korkoa. Tämä korko oli siis pankin tallettajille riskitön ”sijoitus”, sillä pankit maksoivat asiakkailleen, jotta saivat rahaa omaan sijoitustoimintaan. Tätä jatkui vuosikymmeniä, joiden aikana pankit vaurastuivat osittain tällä lainarahalla, ja huomasivat samalla, että olisi paljon järkevämpää tarjota pankin asiakkaille mahdollisuus sijoittaa omia rahoja pankin asiantuntijoiden kautta markkinoille. Pankit siis jatkoivat samaa työtä kuin aiemmin, mutta nyt se riski olikin siirretty asiakkaille, ja perustileille ei enää maksettu korkoa, koska pankit eivät enää kaivanneet omaa riskirahaa – nyt ”leikittiin” asiakkaiden rahoilla, varsinkin rahastomarkkinoilla.

Miten alkuun?

Sijoittamisen aloittaminen on nykyään helppoa ja alkuun voi päästä vaikka 50 euron kuukausisijoituksilla esimerkiksi edellä mainittuihin rahastoihin. Rahasto-osuudet karttuvat vähitellen, ja pankin asiantuntijat pitävät parhaansa huolen siitä, että arvot eivät pitkällä aikajänteellä laske, vaan asiakkaat saavat tuottoa. Perussäästösijoitusmallit rakentuvat maltilliseen tuottoon eli matalaan riskiin, josta toiminnasta pankeilla on kymmenien vuosien kokemus.

Mutta jos sijoittajana haluat kovempaa tuottoa, on haettava isomman riskin sijoituskohteita. Pankit tarjoavat niitäkin, mutta pankkien ulkopuolelta löytyy lisääkin kovan riskin ja mahdollisen kovan tuoton sijoituskohteita. Näissä kovan riskin sijoituksissa on todella myös ne isot tappion mahdollisuudet. Esimerkiksi tällä hetkellä saamme lukea mahdollisista ongelmista USA:ssa, missä monet kokemattomat perheet ovat ottaneet lainarahaa ja sijoittaneet lainarahansa nousussa olleisiin kryptovaluuttoihin luettuaan, kuinka monet olivat ansainneet miljoonia bitcoineilla, niiden arvon noustua vuosia. Tänä vuonna on kuitenkin käynyt niin, että useimmat kryptovaluutat ovat menettäneet jopa yli puolet arvostaaan, ja osa valuutoista ovat menettäneet koko arvonsa – ja jos lainojen vakuutena ovat olleet nämä sijoitukset, ovat lainalla sijoittaneet nyt ongelmissa. Siksi jokaisen tulisi tehdä itselle, vaikka sen pankin avustuksella jonkinlainen riskiarvio, ja oman riskiluokan tarkistus.

Ethän sinäkään toivottavasti tilaa tuhansien eurojen Birkin laukkua vain koska haluat – kylläkin on olemassa myös lähes yksittäiskappaleita Birkin laukuista, joista maksetaan huomattavasti enemmän, kuin mitä ne ovat maksaneet…

Sijoittaa voi vaikka kultaan, metsään, kiinteistöihin, pörssin ulkopuolisiin yrityksiin, rahastoihin, osakkeisiin, kryptovaluuttoihin, NFT:eihin – ja näitä kauppoja voi tehdä kansainvälisillä kauppapaikoilla, pankissa tai vaikkapa online pankeissa.

Oma sijoitussuunnitelma

Jos olet nyt aloittamista sijoittamista, oletko jo miettinyt tavoitteita, ja kuinka paljon sinulla kenties olisi kuukaudessa mahdollisuus laittaa sivuun arjen taloudestasi sijoituksiin? Samalla voit miettiä, haluatko sijoittaa sellaisiiin kohteisiin, joista omaisuus on nopeasti likvidoitavissa, vai sellaisiin, joita voit käyttää vakuutena esimerkiksi yrityksen investointeihin tai omiin isompiin hankintoihin? Yllä annettu linkki vie sinut Financer.comin yhdentoista osakevälittäjän vertailuun, josta voit löytää juuri sinun omaan sijoitustrategiaasi parhaiten soveltuvan kumppanin.

Opettele lähdekriittisyyttä

Jos olet vasta aloittelemassa sijoittamista, ja luet paljon netin keskustelukanavia, ole valmis tiukkaa lähdekritiikkiin, ilman kriittistä asennetta voit helposti ajautua sijoittamaan johonkin hyvältä näyttävään ja paljon lupailevaan digitaaliseen uutuuteen, ja huomaat että sinulle käy kuten kuuluisan korealaisen TV-sarjan innoittaman Squid Game-valuutan sijoittajille.

Pörssiyritysten omat tiedotteet sen sijaan ovat luotettavia tietolähteitä, sillä niissä ei saa kertoa keksittyjä lukuja, samoin pankkien ja sijoituspankkiirien antamat sijoitusneuvot ja vinkit ovat hyvin suuntaa antavia, mutta silloinkin sinulle itsellesi jää oman riskitasosi määrittäminen. Isolla riskillä sijoitettaessa on aina mahdollisuus saada isoja tuottoja, mutta vastaavasti myös menettää iso osa sijoituksista.

Yleensäkin sijoittamisessa on muutama perusasia, jotka useimmiten pitävät paikkansa:

  • luota aikaan, älä odota pikavoittoja, vaikka niitäkin on saatavilla
  • vaikka kuinka tekisi mieli, älä sijoita kaikkia varojasi yhteen ja ainoaan kohteeseen, hajauta – tässä erilaiset rahastot ovat hyvä vaihtoehto, sillä ne ovat hajautettuja puolestasi
  • älä tee äkkinäisiä ”peliliikkeitä” jollet ole ottanut asioista selvää, tai jos sinulla on oikeasti varaa myös huonoihin ratkaisuihin

Oletko koskaan kuullut indeksirahastoista?

Niistäkin kannattaa ottaa selkoa omaa suunnitelmaasi tehdessäsi. Indeksirahastoihin sijoittamista suosittelevat ammattilaiset aina Warren Buffetista kotimaisiin osakekonkareihin. Indeksirahastot ovat lisäksi tuoneet historiallisesti parempaa tuottoa kuin suurin osa suoraan osakkeisiin sijoittaneista salkunhoitajista ovat onnistuneet saavuttamaan. Paljon tätä helpommaksi ei sijoittamisen aloittamista voi myöskään tehdä.

Miksi kannattaa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen?

Jokaiselle meistä voi tulla elämässämme eteen tilanne, jossa tarvitsemme ylimääräistä rahaa. Jos olemme säästäneet pahan päivän varalle, sijoittaneet koko ajan vähän kerrallaan, niin vaikka alussa sitä säästöä on vähän niin aika tekee sinulle töitä. Sijoitetut rahat ovat nopeasti likvidoitavissa ja saat hoidettua lisärahaa vaatineen tilanteen kenties täysin omilla säästöillä – sitähän varten niitä rahoja on säästetty.

Mieti – tutki – sijoita ilolla tai mieti uudelleen. Maailman sijoitusmarkkinoilta löytyy kyllä jokaiselle jotakin kohteita, jotka soveltuvat omaan maailmankatsomukseesi.

Mielenkiintoista luettavaa

Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa viihdecorner.com sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.