Sisustustrendit muuttuvat, mutta suomalaisten unelmakoti on yhä avoin ja kirkas

Tutkimusyhtiö Novus kysyi tuhannelta suomalaiselta heidän mielipiteitään valaistuksesta suhteessa television katseluun. Samsungin tilaama tutkimus paljastaa, että eritoten luonnonvaloa kaivataan koteihin, mutta kaihtimien tai verhojen sulkeminen on silti yleisin toimenpide TV-hetkeen valmistautuvilla. Yksi neljästä on jopa lopettanut TV:n katselun useammin kuin kerran valohäiriön vuoksi.

Samsungin tilaaman kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat koteihinsa valoa. 71% vastanneista kokee kotinsa kirkkauden vaikuttavan omaan hyvinvointiin, ja uuden kodin ostajat nostavat useimmin tärkeiksi kriteereiksi nimenomaan runsaan luonnonvalon (42 %), tilavat huoneet (57 %) ja suuret ikkunat (30 %). Saman havainnon on tehnyt kiinteistöalan ammattilainen Andrei Koivumäki.

– Ihmiset eivät halua pimeitä koteja. Luonnonvalo on aina se kovin juttu, ja sen jälkeen valaistusta täydentävät muut ratkaisut. Iltaisin järjestettävissä asuntonäytöissä laitan aina kaikki valot päälle, sillä pimeältä vaikuttava koti ei yksinkertaisesti kiinnosta ostajia”, Koivumäki kertoo.

– Pohjoismaissa talosuunnittelun lähtökohtana on aina päivän kierto. Valo pyritään maksimoimaan kodissa, ja eritoten ilta-aurinko halutaan suunnata olohuoneeseen, jatkaa arkkitehti ja Suomen kaunein koti -tuomari Sini Rainio.

Valokaipuusta huolimatta vain 11 % vastanneista ei ole koskaan kokenut luonnon- tai keinovaloa häiritseväksi televisiota katsellessaan. Yli puolet (54 %) on häiriintynyt valonlähteistä joskus, ja 9% usein. Noin neljännes (26 %) kertoo häiriöiden tapahtuneen harvoin. 26 prosenttia on lopettanut TV:n katselun useammin kuin kerran valohäiriön vuoksi, ja selvästi yleisin toimenpide (41 %) TV-hetken valmistelussa on verhojen tai kaihtimien sulkeminen.

– Perinteisesti elokuva- ja peli-iltoja on pidetty pimennetyissä tiloissa. Tämä tapa ei kuitenkaan enää vastaa suomalaisten asuintapoja, sillä useimmat kaipaavat nimenomaan enemmän valoa. Samsungilla olemmekin tehneet paljon töitä kehittääksemme television, joka sopii modernin Pohjoisen asukkaan tarpeisiin. Uusimmat QLED-televisiot yltävät parhaimmillaan jopa 4000 nitin huippukirkkauteen ja uusi Direct Full Array -taustavalotekniikka takaa erittäin tarkan kontrastin. Kuvanlaatu pysyy siis loistavana myös valoisissa tiloissa, selittää Samsungin TV/AV-tuotteiden myyntipäällikkö Markus Nummisalo.

Tutkimus paljastaa myös, että valtaosa suomalaisista (83 %) katsoo televisiota mieluiten olohuoneessa. Tarkemman sijoittelupaikan taas määrä useimmiten jonkinlainen fyysinen rajoite. 48 prosenttia vastanneista esimerkiksi kertoo nykysijainnin olevan ainoa paikka huoneessa, johon TV mahtuu, ja kolmannes (29 %) taas sijoitti televisionsa Internet-yhteyden tai jonkin muun liitännän mukaan. Vain 28 prosenttia suomalaisista kokee aidosti, että televisio on sijoitettu sen mukaan, missä se näyttää heidän mielestään parhaalta.

– Televisiota hankittaessa kannattaa miettiä etukäteen, millaiseen tilaan ja mihin siellä laite olisi tulossa. Mikäli toivottu sijoittelupaikka ei esimerkiksi ole perinteisesti TV-tason päällä tai pistokkeiden läheisyydessä, tämä on mahdollista ottaa huomioon TV:n designissa, Nummisalo vinkkaa, ja jatkaa:

– Samsungin QLED-televisioissa sijoittelun vapautta avustaa One Invisible Connection -liitäntäkaapeli, joka kuljettaa kuvan, äänen ja sähkövirran One Connect Box -liitäntäyksiköstä televisioon. Kaapeli on lähes huomaamaton, ja varsinaisen liitäntäyksikön yhdistettyine lisälaitteineen voi taas piilottaa etäämmälle pois näkyvistä.

Tietoa tutkimuksesta: Kyselyn toteutti Samsungin tilauksesta tutkimusyhtiö Novus Group marraskuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1000 18-79-vuotiasta suomalaista.

Tietoa pohjoismaisista kodeista: https://www.samsung.com/fi/tvs/nordic-homes/