Suomalaista designia omaan kotiin – taidetta ja lasia

Suomalaista designia sisällyttäminen kotiin taidetta ja lasia hyödyntäen voi luoda kauniin ja tyylikkään ilmeen. Suomessa on useita taitavia lasinpuhaltajia ja taiteilijoita, joiden luomukset ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja kauniista muodoistaan. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit sisällyttää suomalaista taidetta ja lasia kotiisi:

Lasitaide

Suomalainen lasitaide on arvostettu ja tunnustettu taiteenmuoto, joka yhdistää lasin kauneuden, haastavat valmistustekniikat ja taiteellisen ilmaisun. Suomi on pitkään ollut tunnettu lasinpuhallus- ja lasimuotoilutaidostaan, ja suomalaiset lasitaiteilijat ovat vaikuttaneet lasitaiteen kehitykseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Tässä on muutamia tärkeitä piirteitä ja tunnettuja suomalaisia lasitaiteilijoita:

 1. Taiteellinen ilmaisu: Suomalaisessa lasitaiteessa korostuu taiteellinen ja ekspressiivinen ilmaisu. Lasimateriaalin kauneus ja haasteet tarjoavat taiteilijoille mahdollisuuden luoda ainutlaatuisia ja taidokkaita teoksia.
 2. Lasinpuhallus ja muotoilu: Lasinpuhallus on perinteinen lasinvalmistusmenetelmä, jota suomalaiset lasitaiteilijat ovat hallinneet taitavasti. Lasinpuhalluksen avulla luodaan monenlaisia muotoja ja kuvioita lasiin.
 3. Värien ja valon käyttö: Suomalaiset lasitaiteilijat käyttävät rohkeasti värejä ja valoa teostensa luomiseen. Värilliset lasit tuovat syvyyttä ja eloisuutta teoksiin, ja valon heijastuminen lasista tekee niistä erityisen mielenkiintoisia.
 4. Kansainvälinen tunnustus: Suomalainen lasitaide on saanut kansainvälistä tunnustusta ja sitä pidetään korkeatasoisena taiteenalana. Monet suomalaiset lasitaiteilijat ovat osallistuneet kansainvälisiin näyttelyihin ja heidän teoksiaan on esillä ympäri maailmaa.
 5. Design ja käyttöesineet: Suomessa valmistetaan myös monia kauniita ja käytännöllisiä lasiesineitä, kuten astioita, maljakoita, kynttilänjalkoja ja koriste-esineitä, joita voi sisällyttää osaksi kodin sisustusta.

Tunnettuja suomalaisia lasitaiteilijoita ovat muun muassa Oiva Toikka, Tapio Wirkkala, Alvar Aalto, Sami Ruotsalainen, Anu Pentik ja Tapani Vuorio, jotka ovat jättäneet jälkensä suomalaiseen lasitaiteeseen ja muotoiluun.

Suomalainen lasitaide jatkaa kehittymistään ja laajentumistaan uusien taiteilijoiden ja muotoilijoiden myötä. Lasin kauneus ja monipuolisuus antavat mahdollisuuksia luovuudelle, ja suomalainen lasitaide jatkaa vaikuttamistaan sekä taidepiireissä että käytännöllisten lasituotteiden muotoilussa.

Taulut ja grafiikka

Etsi kotiisi suomalaisten taiteilijoiden maalauksia, grafiikkaa tai valokuvia. Suomessa on monia lahjakkaita taiteilijoita, jotka luovat upeita teoksia eri tyyleissä ja aiheissa. Voit valita teokset, jotka sopivat omaan sisustustyyliisi ja tuovat persoonallisuutta tilaan.

Lasiset sisustusesineet

Lasiset sisustusesineet ovat kauniita ja monipuolisia elementtejä, joilla voi tuoda valoa, heijastuksia ja eleganttia tunnelmaa kotiin. Suomalaiset lasitaiteilijat ja muotoilijat ovat luoneet upeita lasiesineitä, jotka sopivat monenlaiseen sisustustyyliin. Tässä on muutamia suosittuja lasisia sisustusesineitä:

 1. Lasimaljakot: Lasimaljakot ovat kauniita ja monikäyttöisiä sisustusesineitä. Ne voivat toimia kukka-asetelmien näyttävinä alustoina tai pelkästään kauniina sisustuselementteinä.
 2. Lasikulhot: Lasikulhot ovat käytännöllisiä ja kauniita tarjoiluastioita, ja niitä voi käyttää myös koriste-esineinä. Ne tuovat tyylikkyyttä ja valoa ruokapöytään tai sohvapöydälle.
 3. Lasikynttilänjalat: Lasista valmistetut kynttilänjalat heijastavat kauniisti kynttilän valoa, luoden tunnelmallisen ja romanttisen ilmapiirin.
 4. Lasiset koriste-esineet: Lasiset koriste-esineet voivat olla erilaisia veistoksia, koristeellisia palloja, koriste-esineitä tai muita lasitaideteoksia, jotka tuovat persoonallisuutta ja taidetta kotiisi.
 5. Lasiset valaisimet: Lasiset valaisimet, kuten riippuvalaisimet tai kattokruunut, ovat tyylikkäitä ja moderneja valaisinratkaisuja, jotka tuovat kauniin valon ja heijastuksen tilaan.
 6. Lasiset peilit: Lasiset peilit ovat elegantteja ja heijastavat valoa tilaan, samalla lisäten tilan avaruutta ja valoisuutta.
 7. Lasiveistokset: Lasiveistokset ovat upeita ja taidokkaita teoksia, joita voi käyttää sisustuselementteinä tai taideteoksina esille pantavaksi.

Lasimaalaukset

Jos pidät uniikista taiteesta, harkitse suomalaisten lasimaalareiden teosten hankkimista. Lasimaalaukset voivat olla upeita seinäkoristeita, jotka tuovat väriä ja eloa kotiisi.

Design-valaisimet

Suomessa valmistetaan myös upeita lasiset design-valaisimia, jotka ovat sekä kauniita sisustuselementtejä että tunnelmanluojia.

Suomalainen muotoilu lasitavaroille

Tutustu suomalaisiin muotoilubrändeihin, jotka valmistavat lasisia astioita ja keittiötarvikkeita. Esimerkiksi Iittala, Arabia ja Muurla ovat tunnettuja lasituotteistaan, jotka ovat sekä käytännöllisiä että kauniita.

Unikko-lasiastiat

Marimekon tunnettu Unikko-kuosi on nähty myös monissa lasisissa astioissa. Hanki esimerkiksi Unikko-kuviolla koristeltuja laseja, lautasia tai kulhoja kotiisi.

Lasin ja kovien tuotteiden ohessa on hyvä miettiä myös niitä pehmeitä osia, ja niissä voi tutkia vaikka suomalaisen Vallila-tuoteperheen monipuolista tarjontaa.

Sisällyttämällä suomalaista taidetta ja lasia kotiisi, voit luoda persoonallisen ja kodikkaan tunnelman, samalla kun tuet suomalaista muotoilua ja taiteilijoita. Suomalainen design ja taide ovat tunnettuja laadustaan, luovuudestaan ja ajattomasta kauneudestaan, ja ne tuovat kotiisi oman ainutlaatuisen leimansa.