Televisioiden kasvavat koot ja sisustus

Televisio ei ole muotia, mutta se löytyy lähes jokaisesta kodista ja monesta vielä useammasta huoneesta. Televisio, kuten älylaitteet, ovat iso osa monen suomalaisenkin perheen arkea ja vapaa-aikaa. Jopa niin paljon, että ne välillä jopa ottavat vallan perheen yhteisestä ajasta. Siitä huolimatta me ostamme koteihimme aina vain isompia ja näyttävämpiä televisioita, jotka eivät välttämättä edes sovi millään tavalla muuhun kodin kalustukseen tai sisustukseen.

Televisio ja viihdelaitteet valtaavat kodit

Jos parikymmentä vuotta sitten suomalaisissa kodeissa saattoi olla yksi 24 tuumainen televisio, radio ja kenties nurkassa jopa pelikonsoli tai PC-tietokone, on nykyperheessä jokaisella perheenjäsenellä lapsesta ikäihmisiin oma älypuhelin ja todennäköisesti jopa oma tietokone omassa huoneessaan sekä kenties myös se televisio. Nuorissa perheissä voi olla jopa niin, että tietokoneen suoratoistopalvelut ovat poistaneet tarpeen televisiolle mutta olohuoneesta löytyy iso yli 50 tuumainen televisio, joka on liitetty internet palveluihin ja normaalien televisio-ohjelmien sijasta siitä katsomaan suoratoistokanavia ja pelataan pelejä kuten kansainvälisen kavereiden kesken videopokeri Suomi, darts, Tetris yms. Televisiosta on tullut monikanavainen kodin osa.

Mistä tiedät mikä televisio on paras kotiisi?

Jos olet vähänkään epävarma, siitä mitä kaikkea televisioiden nykyiset tekniset lyhenteet ovat ja olet huomannut, että menemällä paikalliseen elektroniikkaliikkeeseen, myyjän puheet ovat kuin hepreaa. Silloin kannattaa käyttää apunaan, vaikka Googlea ja opetella muutamia perusjuttuja, että paremmin ymmärtää mitä se liikkeen myyjä selittää ja mitä se myyjä yrittää myydä. Saattaa kylläkin olla niin, että luettuasi hieman tietoja etukäteen, voit tietää asiasta jo enemmän kuin myyjä, ja koet itsesi turhautuneeksi- mutta parempi niin, eikä siten, että ostaisit sian säkissä eli et tietäisi yhtään millaisen television tulit ostaneeksi.

Jos nyt sitten olet aikeissa mennä televisio-ostoksille, kannattaa miettiä etukäteen, mihin sen tulevan television kodissa sijoittaa. Kuinka paljon on tilaa, ja millaiset katseluetäisyydet ovat kodissasi mahdollisia. Esimerkiksi laskennallisesti 50 tuuman television optimaalinen katseluetäisyys on niinkin vähän kuin 1,5 metriä! Mutta jos ostat kotiisi oikean terminaattorin eli 85 tuumaisen television, niin sille sopiva katseluetäisyys on jo lähes kolme metriä.

Televisio ja sisustus

Jos sitten olet sisustuksen suhteen perfektionisti ja odotat eri sisustuselementtien sopivan toisiinsa myös värien suhteen, muista, että televisioita ei ole saatavissa kovinkaan monissa väreissä. Samoin television muoto on aika lailla samanlainen nykyään, paitsi että markkinoille on tullut myös curved televisioita, joiden kuvaruutu ei olekaan enää täysin suora. Onneksi televisiot eivät ole enää kuvaputkitelevisioita vaan ne ovat todella kapeita ja ne on huomattavasti helpommin upotettavissa erilaisiin kodin huonekaluihin tai jopa seinille. Jotkut televisiot kuten Bang&Olufsen ovat tuoneet markkinoille sisustuksellisia elementtejä televisioiden jalkoihin, kaukosäätimiin ja ripustuksiin liittyen, joilla televisio saadaan paremmin liitettyä huoneen sisustukseen. Kaikki televisioiden valmistajat eivät ole tätä kuitenkaan tehneet eikä televisioiden kiinnikkeet tai mahdollisuudet ole mitenkään standardisoituja vaan jokainen televisiomalli on periaatteessa erilainen kiinnityksiltään kuin toinen, mutta saatavilla on universaaleja seinäkiinnikkeitä, joilla televisio saadaan aivan erilaisiin paikkoihin asennettua kuin entisinä aikoina.

Televisio ja tietokone

Kuten aiemmin otimme huomioon, monessa nuoressa perheessä voi olla sellainen tilanne, ettei perheessä ole lainkaan televisiota, eikä normaaleja televisiokanavia katsella lainkaan, mutta perheellä voi olla, vaikka tietokoneeseen liitetty projektori tai videotykki, minkä avulla tietokoneen suoratoistokanavien kautta katseltava lähetys on katsottavissa, vaikka koko seinän pinnalta. Tällaisten ratkaisujen kustannukset ovat pienempiä kuin isot televisiot ja ovat aivan tätä päivää. Nykyaikaiset projektorit mahdollistavat täyden Full HD tarkkuuden (1920×1080) laajakuvaformaatilla ja projektorit pystyvät jopa 130 tuuman Full HD heijastuksiin jopa alle metrin heijastusetäisyydeltä.

Millainen on sinun seuraava televisiosi? Käytännössä kaikki televisio-ohjelmat ovat nykyään katsottavissa suoratoistopalveluiden kautta ilman aikatauluja. Ostatko kuitenkin television kotiisi? Onko television ohjelma usein sitä harmaata ääntä taustalla, koska et osaa olla hiljaisuudessa? Suosittelemme, että ensi kerralla, kun mietit uutta televisiota, muista nämä muutamat asiat, jotka kerroimme tässä artikkelissa, sinulla siis on paljon vaihtoehtoja, jopa ilman televisiolaitetta.