Tupakointi ei ole nykyään trendikästä

Tupakointi oli trendikästä vielä 80-luvulla. Silloin sitä vielä mainostettiin ja itseasiassa mainonta jatkui Euroopassa vielä 2000-luvun alkuvuosille, ennenkuin se tuli Euroopassa kielletyksi. Suomessakin on ollut tupakkateollisuutta satoja vuosia – ei kylläkään enää. Vaikka Suomessa tupakkateollisuus on nykyään vain tupakan maahantuontia ja myyntiä, valmistetaan tupakkaa maailmassa yhä paljon ja kyseessä on miljardiluokan liiketoiminta. Mutta Suomessa on tavoitteena savuton Suomi vuoteen 2030 mennessä ja maailmalla tavoitellaan -30% vähennystä vuoteen 2025 mennessä. Vaikka monissa maissa on erilaisia tupakointi kieltoja ja rajoituksia, niin Aasiasta löytyy maita, joissa miehistä jopa 75 % polttaa tupakkaa, ja Eurooppa on siinä mielessä erikoinen maanosa, että Euroopassa polttavien naisten osuus prosentuaalisesti kaikista polttavista on korkein koko maailmasta!

Suomessa tupakointi on vähentynyt jatkuvasti aina vuoteen 2018, jonka jälkeen vähentyminen on pysähtynyt. Miksi? Sille ei ole yksinkertaista syytä, mutta yksi saattaa tulla siitä syystä, jota monet käyttävät tupakoinnille: se kuulemma auttaa heillä stressiin. Todellisuudessa kuitenkin tutkitusti tupakka lisää stressiä, vaikeuttaa unta, lisää ahdistuneisuutta ja masennusta – tupakoitsijat vain luulevat tupakan auttavan stressiin!

Irti tupakasta

Nykyään on kuitenkin selvästi helpompi päästä eroon tupakasta kuin ennen. Meillä on markkinoilla monia tuotteita kuten Zonnic ja erilaisia nikotiinipussi tuotteita, joihin siirtymällä pääsee eroon tupakasta ja sen tuomista ongelmista kuten tupakkajätteet ja passiivinen tupakointi. Suomessa tilastollisesti joka kymmenes lapsi joutuu hengittämään tupakansavua passiivisen tupakoinnin tuloksena!

Tue tupakasta irtipääsyä ja tilaa itsellesi kuvan No Smoking paita vaikka ÄLÄ TUPAKOI tekstillä suoraan Mainosteippaamo Omalogosta, tai suoraan heidän nettikaupastaan!

Tupakan myyminenkään ei ole enää pitkään aikaan ollut trendikästä Suomessa. Tupakan saatavuuden rajoittamisella on väestön hyväksyntä: 72 prosenttia tupakoimattomista mutta myös lähes neljäsosa tupakoivista puoltaa tupakan myyntipaikkojen vähentämistä. Tupakoinnin lopettaminen sen sijaan on trendikästä. Vaikka tupakointi on vähentynyt merkittävästi 1970-luvulta, koulutusryhmien väliset erot ovat kasvaneet: matalammin koulutetut tupakoivat korkeasti koulutettuja yleisemmin.

Kun työntekijä lopettaa – yritys tienaa 2000 euroa

Väliotsikko on hieman harhaanjohtaja, sillä ei työnantaja saa firman tilille euroakaan kun työntekijä lopettaa tupakoinnin, eikä sellaisia tukimuotoja ole varmaan missään maailmassa. Mutta tilastollisesti on laskettu, että suomalainen tupakoitsija maksaa työnantajalleen 2000-3000 euroa vuodessa erinäisin suoranaisin ja epäsuorin kuluin, jotka syntyvät tupakasta. Monet tupakan haittavaikutuksista ovatkin epäsuoria, miljardit tumpit maassa, kulattaneet vaatteet, pilatut autojen sisäpinnat, asuinhuoneistojen seinien värjäymät ja passiivinen tupakointi. Yhä nykyäänkin joka kymmenes suomalainen lapsi joutuu passiiviseksi tupakoitsijaksi, koska heidän vanhempansa eivät halua ymmärtää tupakoinnin vaikutuksia ympäristölle. Tupakointi ei ole pahaksi ainoastaan tupakoitsijalle vaan monelle muullekin hänen vaikutusalueellaan.

Suomesta savuton 2030

Nykylakien mukaan tupakointia ei voida kieltää. Kyseessä on jokaisen ihmisen oma valinta. Mutta vähitellen eri lakien ja asetusten kautta tupakoinnin myyntiä ja saatavuutta on rajoitettu sekä julkisilla paikoilla tupakointi on kielletty, ja monissa työpaikoissa. Yksityisissä kodeissa voi tupakoitsijat vielä tupakoida, mutta monissa kerrostaloissa on jo täysi tupakointikielto ja taloon muuttava sitoutuu noudattamaan taloyhtiön sääntöjä. Se tuleeko Suomesta savuton tämän vuosikymmenen aikana, nähdään sitten 2030. Maailmanlaajuisesti WHO on taasen laittanut tavoitteeksi vähentää tupakointia peräti 30% vuoteen 2025 mennessä, mikä saattaa olla iso tavoite, sillä tupakointi on vielä varsin tavallista isoissa Aasian maissa kuten Intiassa ja Kiinassa ja joissain Aasian maissa miehistä jopa 75% tupruttelee savukkeita päivittäin.

Lopeta tupakointi – lopettaminen on trendikästä

Jo minuuteissa verenpaineesi ja sykkeesi laskevat normaalitasolle ja päivässä viimeisen tupakan jälkeen veresi happipitoisuus on palautunut normaaliksi ja veren hiilimonoksidipitoisuus vähentynyt yli puolella. Kahdessa päivässä hiilimonoksidista ei ole kuin muisto kehossasi ja keuhkosi alkavat poistaa limaa ja muita tupakan sinne jättämiä jäämiä. Parin päivän jälkeen maku- ja hajuaisti alkaa selvästi paranemaan ja tupakoitsija saattaa kokea kummia kokemuksia syödessään tuttuja ruokia tai laittaessaan hajusteita. Elämän aistien kirjo aukenee uudelleen. Kolmessa päivissä voidaan jo havaita selkeästi helpompi hengittäminen ja keuhkoputket alkavat rentoutua ja kehon kokonaisenergia taso nousee.
Muutamassa viikossa lopettamisesta verenkierto on parantunut huomattavasti ja kaikenlainen liikkuminen on helpompaa. Monet tupakoinnin vaikutuksista ovat kuitenkin pitkävaikutteisia. Esimerkiksi sydänkohtauksen riskissä päästää normitasole vasta vuosien päästä ja keuhkosyövän riski vähenee puolella kymmenessä vuodessa ja sydänsairaudet yleensäkin palautuvat noin 15 vuodessa!

Sosiaalisesti suurimmat hyödyt tulevat siinä, että et enää haise tupakalle, vaatteesi kestävät paremmin ja mikäli omistat auton, myös sen jälleenmyynti arvo säilyy parempana kun et tupakoi autossa. Miksi siis et lopettaisi vaikka heti tänään? Kerrot vain selkeästi sen kaikille kavereillesi, etteivät he sitten tarjoa sinulle savukkeita kun sinulla ei ole.