Ampumapelit eivät ole pelkästään miehille

Etenkin mobiililaitteiden käytön laajenemisen myötä, yhä useampi nainen on aloittanut pelaamaan aktiivisemmin. Arjessa helposti kulkevat ja nopeaa viihdettä tarjoavat mobiilipelit ovat ilmestyneet melkein jokaisen elämään ainakin jossain vaiheessa. Niitä voi pelata esimerkiksi työmatkan aikana tai odotellessa kavereita kahvilassa.

Lisäksi mobiilipeleihin ei tarvitse panostaa samalla tavalla kuin konsoli- ja tietokonepeleihin, jotka vaativat jo alussa kalliin konsolin ja pelaamisen sopivan tietokoneen hankinnan. Lisäksi itse pelit ovat kalliita kun taas mobiilipelit ovat lähes aina ilmaisia – ainakin tiettyyn rajaan asti.  Yhtä lailla naiset ovat löytäneet myös rahapelit.

Nettikasinoiden pelaajista suurin osa on kuitenkin miehiä, mutta vuosittain yhä useampi nainenkin löytää itsensä pyörittämässä kolikkopelien keloja, raaputtamassa nettiarpoja tai lunastamassa bonuksia, kuten ilmaiskierroksia ilman talletusta. Stereotypiat pelaajista ovat siis muuttuneet jo aikoja sitten.

Pelimaultaan miehet ja naiset voivat erota toisistaan melkoisesti, joskin kyseessä ovat henkilökohtaiset maut. Naiset tykkäävät pelata useammin esimerkiksi värikkäitä, nopeita ja taitoja testaavia pelejä, kun taas miehiä voidaan löytää useammin urheilupelien, ensimmäisen persoonan ammuntapelien tai vaikka taisteluareenamoninpelien äärestä.

Naiset ovat pelaamisen katalyytteja

Googlen tekemän tutkimusten mukaan Kiinassa kaikkien video-, konsoli- ja mobiilipelien pelaajista 45 % on naisia, ja lukumäärä kasvaa vuosi vuodelta. Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kaakkois-Aasiassa naiset muodostavat 40 prosenttia kaikista pelaajista. Aasian yleinen naispelaajaprosentti on 38 %.

Iän puolesta mukana ovat niin nuoret kuin vanhempikin sukupolvi, joka kasvoi ihka ensimmäisten konsolipelien, kuten Mario Brosin ja Duck Huntin, parissa. Aikaisemmin miesten dominoima e-urheilu on myös saanut ensimmäiset naispelaajat juuri Aasiasta ja ensimmäisen täysin naisista muodostuneen LoL-joukkueen, venäläisen Vaevictisin.

Vaikka naiset pelaavat myös nykyään ahkerasti esimerkiksi Call of Dutyn ja Dotan tapaisia räiskintäpelejä, heitä ei ole vielä tarpeeksi, jotta he yltäisivät ammattitasolle esports-peleihin. E-urheilijaksi voi tulla vain siten, että ensin pelaaja pelaa kauan ja kehittyy tarpeeksi tietyssä video- tai konsolipelissä. Sen jälkeen hänen täytyy huomata tykkäävänsä siitä erityisen paljon jatkaakseen pelaamista vuosiksi ja hänen pitää myös haluta pelata sitä ammattiasolla.

Monista naisten suosimista video- ja konsolipeleistä ei ole vielä omaa esports-kategoriaa, mutta tulevaisuudessa tähän tulee taatusti muutosta. Etenkin nuorempi sukupolvi on erittäin kiinnostunut pelaamaan samoja pelejä kuin miehetkin. Lisäksi naispelaajat ovat monesti teknisesti ja ongelmanratkaisukyvyiltään miehiä parempia.

Erityisesti naisten suosiossa olevat mobiilipelit

Tutkimusten mukaan naiset muodostavat 49 % kaikista mobiilipelaajista. Lisäksi yhdysvalloissa 10-69-vuotiaista naisista jopa 65 % pelaa mobiilipelejä. Pelaajien joukosta löytää enemmän naisia kuin miehiä seuraavissa nimikkeissä. Niitä voidaan pelata lisäksi kätevästi mobiililaitteelta.

– Candy Crush Saga

Candy Crush on noussut jo legendaariseksi mobiilipeliksi, jonka suosion suurimmaksi syyksi on lanseerattu sen menestys naispelaajien keskuudessa. Värikkäät ja herkullisen näköiset karkit, hyvä ääniraita, upeasti toteutetut grafiikat ja taitoa vaativat tasot tekevät Candy Crushista ja sen lukuisista jatko-osista ehdottomasti mielenkiintoisia.

Pelin lataaminen sovelluskaupoista on ilmaista eikä pelaajaa vaadita tekemään pelinsisäisiä ostoksia matkan varrella edetäkseen pelissä. Candy Crush antaa tietyn määrän ilmaisia elämiä vuorokauden aikana, mutta lisäelämiä ja pelissä käytettäviä kolikkoja voi ostaa pientä maksua vastaan. Se sopii erinomaisesti tauoille ja lyhyisiin pelihetkiin silloin tällöin.

– Pokemon Go

Lasten ja nuorten harrastuksena alkanut Pokemon Go -villitys on valloittanut myös aikuiset. Pokemon-hahmojen metsästys vaikkapa työmatkalla tai lenkillä luonnistuu hyvin – ja jopa paremmin – naisilta kuin miehiltä. Pokemon Gossa metsästetään siis lisätyn todellisuuden avulla mobiililaitteen näkymään ilmestyviä pokemoneja, ja mitä enemmän niitä saa kerättyä, sitä menestyneempi siinä on!

– Fortnite: Battle Royale

Kolmannen persoonan ammuntapeli Fortnite on suosittu myös naispelaajien keskuudessa. Siinä yhdistyvät myös seikkailu ja roolipeli, jonka johdosta sen pariin ajautuvat myös he, jotka eivät tykkää pelkästä armottomasta ammunnasta. Fortniten varsinkin battle royale -pelimuoto on naisten suosiossa. Siinä pelin tarkoitus on selviytyä elossa voittajaksi sadan osallistujan joukosta.

Battle royalessa seikkaillaan saarella, kerätään työkaluja ja etsitään aseita, joita voidaan käyttää muiden pelaajien eliminoimiseen. Kyseessä on samalla taitoa ja ratkaisukykyä vaativa selviytymistarina, jossa pelaaja tarvitsee ympärilleen myös suojan muita pelaajia varten ja lisävarusteita selviytyäksesi pelissä. Sitä voidaan pelata yksinpelinä kuin myös joukkueina ja pareina.