Kaikki Taylor Swiftin albumien aikakaudet ja niiden erottuvat tyylit

Taylor Swiftin albumien estetiikka on vaihdellut

Taylor Swift on julkaissut musiikkiaan 16-vuotiaasta lähtien. Nyt, 33-vuotiaana, hän on äskettäin julkaissut uusimman albuminsa ”Midnights”, ja se näyttää täysin erilaiselta kuin mikään, mitä olemme häneltä nähneet. Taylor on jatkuvasti uudistanut julkista imagoaan aina ensimmäisestä albumistaan lähtien. Suloinen country-tyttö, pop-ikoni ja indie-folk-laulaja – Swift on tutkinut monia erilaisia esteettisiä lähestymistapoja 16-vuotisen uransa aikana. Katsotaanpa taaksepäin viimeisiin 11 albumiin.

Lukiolaisesta maailmanluokan tähdeksi

Taylor Swift (2006)

Swiftin debyyttialbumi oli yksinkertaisesti nimeltään ”Taylor Swift”. Täysin country-vaikutteinen ja kirjoitettu hänen ollessaan lukiossa, viattomuus ja nuoruus heijastuivat hänen tiukkoihin kiharoihinsa, kesämekkoihinsa ja cowboy-saappaisiinsa.

Fearless (2008)

Swiftin toinen albumi ”Fearless” vakiinnutti hänet crossover-taiteilijana singlejen ”Love Story” ja ”You Belong With Me” menestyksen myötä. ”Fearless” pysyy kaikkien aikojen palkituimpana country-musiikkialbumina, mukaan lukien Vuoden albumi Grammy-palkinnoissa vuonna 2010. Hänen tyylinä tälle albumille olivat kimaltelevat hapsuhameet, iltapuvut ja hänen tunnusomainen onnennumeronsa 13 hänen kämmenselässään.

Speak Now (2010)

”Speak Now” -albumilla Swift omaksui todella teatraalisia elementtejä. Hänen musiikkivideonsa ”Mean” toi esiin hänen country-juurensa, kun taas punaisen maton tyylit muuttuivat glamoröösimmiksi ja aikuisemmiksi. Ottaen huomioon, että tämä oli hänen ensimmäinen albuminsa 20-vuotiaana, oli järkevää, että hän tuntui kokeilevan erilaisia tyylejä ja ääniä.

Red (2012)

Vaikka albumi oli sekoitus countrya ja poppia, Swiftin ”Red”-albumi on yksi hänen konsistentimmista estetiikoistaan kaikkien albumiensa joukossa. Paitsi ilmeinen punainen väri, laulajan rakkaus vintage-vaatteisiin oli nähtävissä kaikissa hänen ulkoasuissaan. Korkeavyötäröiset shortsit, ’50-luvun mekot ja hänen ikoninen punainen huulipunansa ja otsatukkansa olivat kaikki Red-aikakauden olennaisia elementtejä.

1989 (2014)

Swiftin ensimmäinen täysin pop-albumi oli ”1989”. Inspiraationa oli ’80-luvun popin kultakausi, ja hänen kimaltelevat crop toppinsa sekä polkkatukkansa auttoivat häntä etenemään pop-tähteyteen. Kuten ”Fearless”, ”1989” on palkituin pop-albumi minkään artistin historiassa ja toi Swiftille toisen Vuoden albumi Grammy-palkinnon.

Reputation (2017)

Kim Kardashianin ja Kanye Westin aiheuttaman draaman jälkeen Swift katosi julkisuudesta vuodeksi. Kun hän palasi albumilla ”Reputation”, hän tarjosi meille esteetiikkaa, jota emme olleet aiemmin nähneet häneltä. Tämän albumin synkkä tyyli korostui tumman huulipunan, mustien bodyjen ja käärmeaiheiden avulla.

Lover (2019)

Dramaattisesti erilainen kuin ”Reputation”, Swiftin ”Lover”-albumi oli sateenkaari myrskyn jälkeen. Käärmeet korvattiin perhosilla, ja vaaleanpunaiset, siniset ja violetit värit valtasivat menneisyyden tumman väripaletin. Vaikka tämä aikakausi jäi lyhyeksi pandemian vuoksi, rakkauden värikäs juhlinta oli hauskaa niin kauan kuin se kesti.

Folklore (2020)

COVID-eristyksen aikana Swift vietti aikaansa luoden vaihtoehtoisen indie-albumin. Inspiraationa olivat kansanlaulut ja eskapismi, ja albumin estetiikka oli yksinkertainen, mutta lyriikat olivat yksiä hänen parhaistaan. Grammyt näyttivät olevan samaa mieltä, koska ”Folklore” toi lauluntekijälle hänen kolmannen Vuoden albumi Grammy-palkintonsa, tehden hänestä ensimmäisen naisen, joka on saavuttanut tuon saavutuksen.

Evermore (2020)

Alle viisi kuukautta ”Folkloren” jälkeen Swift julkaisi ”Evermoren”, jatkoa eristyksen pohtimiselle. Albumin estetiikka oli hyvin samanlainen, suurin havaittava ero oli se, että ”Folklore” oli kesäalbumi, kun taas ”Evermore” oli talvialbumi.

Fearless (Taylorin versio) (2021)

Huhtikuussa 2021 Swift julkaisi ensimmäisen uudelleentallennetun albuminsa ”Fearless (Taylor’s Version)”. Swift päätti uudelleentallentaa aiemmat albuminsa saadakseen takaisin omistusoikeutensa kappaleisiinsa. Uudelleentallennusten yhteydessä hän lisäsi albumeihin myös joitakin aiemmin julkaisemattomia kappaleita.

Red (Taylorin versio) (2021)

Toisin kuin ”Fearless (Taylorin versio)”, Swift teki pienen promootiokiertueen ”Red (Taylorin versio)” -albumille. Hän julkaisi lyhytelokuvan odotetusta 10-minuuttisesta versiosta kappaleesta ”All Too Well”, jossa näyttelivät Sadie Sink ja Dylan O’Brien. Hän esitti kappaleen Saturday Night Live -ohjelmassa ja julkaisi jopa musiikkivideon toiselle singlelle ”I Bet You Think About Me”, jonka ohjasi Blake Lively.

Midnights (2022)

Vuoden 2022 MTV Video Music Awards -gaalassa Swift ilmoitti äskettäin julkaisemastaan 10. alkuperäisestä studioalbumistaan ”Midnights”. 13 kappaleen soundtrack ylläpitää hänen pop-vibansa, mutta hän on myös löytänyt pehmeän reunan sisällytettäväksi ääneensä. Swift on virallisesti palannut ja hän on selvästi palannut uudella itseluottamuksella ja paljolla sanottavalla.

1989 (Taylorin versio) (2023)

9. elokuuta 2023, Los Angelesissa pidetyn ”Eras Tour” -kiertueen viimeisen Yhdysvaltojen esityksen aikana, Swift ilmoitti, että hän julkaisee ”1989 (Taylorin versio)” 27. lokakuuta. Hänen ensimmäinen Grammy-palkittu pop-albuminsa, ”1989”, sisältää hittikappaleet kuten ”Wildest Dreams”, ”Blank Space” ja ”Shake It Off”.