Kodin sydäntä lähellä – ruokailutilan sisustus

Keittiö on kodin sydän ja monen mielestä kodin tärkein huonekalu on ruokailuryhmä tai keittiön pöytä. Keittiön pöydän ääressä vietetään usein paljon aikaa paitsi ruokailun ja seurustelun myös lukemisen, leipomisen, askartelun tai vaikkapa läksyjen äärellä.

Pöytämateriaaleissa on eroja paitsi ulkonäössä myös huoltotarpeessa ja kulutuskestävyydessä.

Keittiön pöytämateriaalit

Ilmava lasikansi sopii pieneen tilaan ja se on helppo pitää puhtaana. Puinen pinta on lämmin ja maanläheinen, mutta puupinta vaatii hoitoa ja se täytyy öljytä tai vahata ainakin kerran vuodessa. Kehnoksi menneen puupinnankin voi hioa ja käsitellä uudelleen. Melamiinipinnan hyvä puoli on, että se on helppo pitää puhtaana, mutta se voi myös toisaalta naarmuuntua helposti. Kivestä tehdyt pinnat puolestaan kestävät hyvin kulutusta.

Kesäpihalla tai terassilla voi myös olla oma ruokailuryhmä grilliherkkujen nauttimiseen. Ulkoilma ja mahdollinen säiden armoille joutuminen asettavat pöydän ja tuolien materiaaleille kokonaan omat vaatimuksensa lämpötilan vaihteluiden ja veden kestävyyden suhteen. Aintwood ja polyrottinki ovat helppohoitoisia ja täysin säänkestäviä materiaaleja ja siksi erinomaisia valintoja ulkokalusteille.

Ruokapöydän tuoli sopii pöytään mittoiltaan ja tyyliltään. Tuoleilla on lupa myös leikitellä.

Tuolit ja tila

Ruokapöydän valinnan kenties tärkein kriteeri on pöydässä istujien määrä. Jokaista istujaa kohden tulisi olla noin 60 cm pöytätilaa. Tuolit ja niille pääseminen vaativat lisäksi oman tilansa. Usein ruokailuryhmää hankkiessa on viisasta tilata samalla muutama ylimääräinen tuoli keittiöön tai ruokailutilan lähistölle, mistä tuolit ovat helposti siirrettävissä yllätysvieraiden käyttöön. Vieraiden varalta oiva ratkaisu on myös jatkettava pöytä, jolla saa näppärästi lisää pöytätilaa tarpeen vaatiessa.

Hyvä ruokailuryhmän tuoli sopii pöytään niin mittojen kuin tyylinkin puolesta. Se tukee istujan selkää ja tuntuu mukavalta pitkänkin illallisen ajan. Ruokapöydän ja tuolien ei tarvitse aina olla samaa sarjaa: mielikuvitus ja persoonallisuus saa näkyä. Tuolien ei esimerkiksi välttämättä tarvitse olla edes keskenään samanvärisiä! Ruokapöydän tuolien vaihtaminen on myös oiva tapa saada vaihtelua ruokailutilan ilmeeseen, koko ruokailuryhmää ei tarvitse aina vaihtaa.

Sopiva valaistus tuo ruokailutilaan viihtyisyyttä. Matto viimeistelee sisustuksen.

Valaistus

Tavallisesti ruokailutila ei vaadi voimakasta valaistusta. Jos ruokapöydän ääressä kuitenkin vaikkapa luetaan, kirjoitetaan, piirretään tai tehdään muuta tarkkuutta vaativaa työtä, valaistuksen tarve kasvaa. Riippuvalaisin, jossa voi säätää valon voimakkuutta, on hyvä vaihtoehto ruokailutilan eri tunnelmiin. Valaisin tulisi ripustaa 60-80 cm:n korkeudelle pöydän pinnasta.

Älä unohda mattoa

Matto kokoaa ruokailuryhmän tyylikkäästi yhteen ja viimeistelee sisustuksen. Hanki riittävän suuri matto: mattoa tulisi jäädä reilusti tuolien taakse. Ruokapöydän alle kannattaa hankkia helposti puhtaana pidettävä matto. Sileä tai lyhytnukkainen matto on hyvä valinta ja luonnonmateriaaleista löytyy myös erinomaisia likaa hylkiviä materiaalia, kuten villa ja sisal.

Lue lisää aiheesta: vinkkejä ruokailuryhmän valintaan.