Ellen Macarthur säätiön tutkimuksen mukaan 500 miljardia tonnia kuituraaka-ainetta hävitetään vuosittain tekstiileinä ja vaatteina. Vain alle prosentti päätyi uudestaan kiertoon vaatteina. Vuonna 2015 vaateteollisuus muodosti kaksi prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, mutta säätiön mukaan uhkakuvana on, että maailman hiilidioksidipäästöistä yli 20 prosenttia syntyy vaateteollisuudesta vuoteen 2050 mennessä. Kuitenkin peräti kaksi kolmannesta vaatteiden tuottamista ympäristövaikutuksista johtuu kuluttajien itsensä toiminnasta.
– Merkittävä osa vaatteista hylätään ennen aikojaan vääränlaisen pesun tai tarkoitukseen sopimattoman käytön aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Vaatteiden oikeanlaisella käytöllä ja huoltamisella kuluttaja voi vaikuttaa esimerkiksi vaatteista syntyviin mikromuovipäästöihin, kertoo Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.
60 prosenttia vaatteista on valmistettu tekokuiduista. Mikromuoveja syntyy katkokuiduista tehtyjen vaatteiden pölystä ja irtokuiduista.
– Eivät tekokuidut tai sekoitemateriaalit ole kategorisesti pelkästään haitaksi. Vaikka sekoitteet saattavat vaikeuttaa kierrättämistä, vaatteen käyttöikä voi kasvaa huomattavasti tekokuitujen ansiosta. Esimerkiksi polyesteri ja polyamidi ovat puuvillaa kestävämpiä kuituja, kertoo Kankaanpää.
Viisi vinkkiä vaatteiden kestävään käyttöön
- Pese vain likaista pyykkiä – pesu kuluttaa vaatetta, joten vältä turhaa pesemistä.
- Noudata pesuohjeita – väärin valittu pesuohjelma voi haalistaa värejä, tai kutistaa tai venyttää vaatteita.
- Käytä kuivausrumpua, mikäli hoito-ohje sallii sen – rumpukuivaus kerää vaatteista irtoavia kuituja, myös mikromuovia.
- Hanki, käytä ja huolla vaatetta tarkoituksen mukaisesti – esimerkiksi urheiluvaatteet on suunniteltu kestämään kulutusta lajinomaisesti. Irronneen napin ompelun voi saada kätevänä palveluna vaikkapa pesulasta.
- Kun aika on, kierrätä vaate oikein – vaatteiden kierrätyspisteisiin tulee viedä vain ehjiä ja käyttökelpoisia vaatteita. Jotkin vaateliikkeet ottavat vastaan käytöstä poistuvia vaatteita ja uusia kierrätyspisteitä tulee käyttöön jatkuvasti. Perehdy, millaista materiaalia kukin kierrättäjä ottaa vastaan.
– Todennäköisesti jo lähitulevaisuudessa tekstiilikuitujen kierrätys saadaan sille tasolle, että kaikkien käytöstä kokonaan poistuvien tekstiilien kierrätys on kannattavaa, arvioi Kankaanpää.
Kuluttajien määrän kasvu on kiihtynyt vuosituhannen alun jälkeen, samoin kuin kuluttajakäyttäytymisen muutos on vaikuttanut vaatteiden hiilijalanjälkeen.
– Satojen ja tuhansien kilometrien päästä tilatut yksittäispakatut vaatelähetykset, joista keskimäärin joka toinen palautetaan, lisää ympäristökuormaa läheltä hankittuja tuotteita enemmän. Kuluttaja voi siis myös omilla ostotottumuksillaan vaikuttaa ostamansa vaatteen hiilijalanjäljen suuruuteen, summaa Kankaanpää.