Miksi tupakointi ei ole enää muodikasta

Joskus muutamia vuosia sitten tupakkamainoksia näkyi vielä jokaisella kulmalla. Tupakkateollisuus voi hyvin ja kasvoi ympäri maailman, vaikka periaatteessa jo silloin tiedettiin, että tupakointi ei ole hyväksi terveydelle. Miksi se sitten oli niin suosittu, ja miksi sitä mainostettiin niin paljon – salaisuus piilee siinä, että tupakan sisältämä nikotiini on yhä yksi niitä harvoja aineita, joita saa myydä lähes missä vain, ja mikä on aineena ihmiselle riippuvuutta aiheuttava – ei kovin pahaa riippuvuutta, mutta riippuvuutta kuitenkin. Näin 2020-luvulla tupakointi ei ole enää Euroopassa kovin muodikasta, ja Aasiassakin valtioiden päämiehet ja vallanpitäjät ovat laatineet lakeja sen rajoittamiseksi, mutta koska se on niitä harvoja edullisia nautintoaineita, sen käyttö on yhä todella yleistä ns. kehittyvillä markkinoilla, missä keskimääräinen koulutustaso on vielä alhainen.

Suomessa tupakointia saatiin alas pitkän aikaa, mutta viimeiset vuodet kehitys on junnannut paikallaan, eikä tupakointi ole enää niin selkeästi vähentynyt. Mutta jos sinä tupakoit ja mietit tupakasta irti pääsemistä, tässä muutama vinkki sille, miten se kenties voisi olla helpompaa. Muistat vain, että on kyse tupakoinnista tai sen lopettamisesta, sinä itse teet päätökset, ei kukaan muu.

Yleensä tupakoitsijan lopettaessa, tulee tupakan tilalle jotain muuta. Yksi tapa lopettaa on siirtyä toiseen nikotiinivalmisteeseen, mutta sellaiseen, missä ei ole tupakan haittavaikutuksia, kuten nikotiinipusseihin. Nikotiinipusseista hyviä kokemuksia on tarjolla paljon, ja koska tuotetta on saatavilla netistä ihan kotiin toimitettuna, on se varteenotettava vaihtoehto nikotiinin saannille – ja ennenkaikkea sellainen, mikä ei aiheuta lähellä oleville ihmisille mitään passiivisen tupakoinin haittoja, eikä muitakaan tupakan tai tupakansavun sisältämiä terveyshaittoja.

Tupakka ei ole terveystuote

Toisin kuten jotkin mainokset aikoinaan väittivät, tupakalla ei todellakaan ole mitään terveellistä tuotettavaa. Jopa sen käyttö stressitilanteissa perustuu väärään olettamukseen. Tupakoitsijat kertovat usein menevänsä hermosauhuille, todellisuudessa tupakka nimenomaan lisää ja aiheuttaa keholle stressiä. Tupakoitsijat vain käyttävät tupakkaa välineenä poistua tilanteesta, tai hakeutua rauhallisemmalle paikalle – ilman tupakkaa, entisen tupakoitsijan täytyy löytää joko keinoja hallita näitä tilanteita, tai ottaa käyttöön esimerkiksi porkkanavälipalat tai pienet venyttely- ja kävelyhetket, taukoliikuntana tupakan sijasta.

Nikotiinipussi – mistä on kyse?

Zonnic ja vastaavat tupakankorvaustuotteet ovat tuotteita, jotka tarjoavat entisille tupakoitsijoille mahdollisuuden saada kehon kaipaama nikotiiniannos ilman tupakkaa. Esimerkiksi nuuskatuotteet ovat tupakkatuotteita, mutta nikotiinipussit ovat tupakattomia tuotteita, mutta ne sisältävät sen verran nikotiinia, että niitä voi tuoda ulkomailta Suomeen omaan käyttöön. Omaan käyttöön voi tuoda kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän nikotiinipusseja.

Nautintoaineet ja me

Ihminen on aina etsinyt ja kehittänyt itselleen erilaisia nautintoaineita. Useimmiten niillä on terveydelle heikentävä vaikutus, varsinkin jos aineita käytetään pidempiaikaisesti tai runsaasti – tämä tulee selkeästi esille niin tupakan kuin alkoholin suhteen, mutta molempia saa myydä ja ostaa täysin laillisesti lähes joka paikassa maailmalla. Kyseessä on kuitenkin molemmissa tapauksissa iso kansainvälinen liiketoiminta.

Joka vuosi tupakkateollisuus tuottaa yli 6 biljoonaa savuketta. Savukkeista voisi muodostaa ketjun maasta aina Marsiin asti ja takaisin useita kertoja. Tupakkatuotteita viljellään noin sadassa maassa ympäri maailmaa. Suomessakin on vuosikymmenten saatossa toiminut kymmeniä tupakkatehtaita, mutta ei enää. Ei se alkoholikaan mikään hyvä tuote ole, alkoholin haittakulutus aiheuttaa maailmalla kolme miljoonaa kuolemaa vuosittain – joka kymmenes sekunti joku kuolee alkoholin takia. WHO Euroopan alueella alkoholi aiheuttaa vuosittain lähes miljoona kuolemaa, mikä tarkoittaa noin 2545 kuolemaa päivässä (2016). Alkoholi on maailmanlaajuisesti merkittävin riskitekijä 15–49-vuotiaiden vammautumisille ja kuolemalle.

Mutta vaikka alkoholi on selkeästi myös keholle haitallinen tuote, meille markkinoidaan sitä monin eri tavoin kiertäen sen haitallista vaikutusta – sinäkin olet varmasti nähnyt muutamia alkoholimainoksia viimeisten kuukausien aikana, vai?