Vuoden 2018 Taito-palkinto laukkuja ja jalkineita käsityönä valmistavalle PIHKA Collectionille

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoesityksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiin 23 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati.

 

Kenkien valmistusta.

 

Vuoden 2018 Taito-palkinnon saa tamperelainen PIHKA Collection

PIHKA Collection on vuonna 2013 perustettu kolmen rohkean nuoren naisen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa kotimaisia designtuotteita nahasta. Päämyyntiartikkelina ovat vahvalla käsityötaidolla valmistetut kengät ja laukut, sekä niiden ympärille kehitetty kurssitoiminta. Elämyksellisillä nahkatyökursseilla asiakkaat pääsevät valmistamaan itselleen valikoituja tuotteita omilla mitoillaan ja valitsemillaan väreillä. Palkintoraati piti erityisen merkittävänä sitä, että yritystoimintaan on tuotu lisäulottuvuus kurssitoiminnalla ja näin PIHKA Collection myös jakaa käsityötaitoa eteenpäin.

Tampereen Kehräsaaressa toimivan PIHKA Collectionin tuotteet ovat pohjoismaisen designin tapaan tyylillisesti selkeälinjaisia, oivaltavia ja laadussaan tinkimättömiä. Kotimainen suunnittelu ja valmistus ovat merkittävä osa tuotteisiin sisältyvää arvopohjaa. Apuna tuotannossa on huolella valittuja pirkanmaalaisia alihankkijoita. Yrityksen asiakasryhmä koostuu tiedostavista kuluttajista, jotka arvostavat kädentaitoja, läpinäkyviä tuotantoketjuja, yksilöllisyyttä, kohtaavaa asiakaspalvelua, sekä tuotteiden pitkää elinkaarta ja huollettavuutta.

Suutarikisälli ja artesaani Maisa Salonen vastaa pääasiassa tuotteiden valmistuksesta. Artesaani ja jalkinemuotoilijaksi valmistuva Roosa Mattsson puolestaan keskittyy erityisesti tuotekehitykseen ja kurssitoiminnan kehittämiseen. Sekä artesaanin että ekonomin tutkinnot suorittanut Sofia Salmi hallitsee etenkin yhteistyöverkostojen ja viestinnän kehittämisen.

– Suunnittelemme tuotteet pitkäikäisiksi, jopa käyttäjänsä koko elämän mittaisiksi matkakumppaneiksi. Lähituotanto, ekologiset materiaalit ja kestävän kehityksen mukainen toiminta ovat yrityksemme toiminnassa keskeisiä ohjenuoria. Olemme valinneet päävalmistusraaka-aineeksi nahan, joka on ominaisuuksiltaan kulutusta kestävää ja helppohoitoista. Laadukas raaka-aine pidentää huolella valmistetun tuotteen elinikää.

– Visiomme mukaan olemme hyvää vauhtia matkalla kansainväliseksi toimijaksi. Vahva brändimme on niin koti- kuin vientimarkkinoillakin yksi vetovoimatekijöistämme. Myös markkinoiden ja trendien seuraaminen kuuluu toimintatapaamme. Yksi omistajayrittäjistämme kuuluukin Suomen edustajistoon kansainvälisessä Intercolor väri- ja trendiennuste palvelussa, kertovat PIHKA Collection yrittäjät Maisa, Roosa ja Sofia.

https://www.pihkacollection.fi/

Maisa Salonen.

  

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2018 Taito-palkinnon lisäksi LähiTapiola lahjoitti kaksi 2000 euron arvoista kunniamainintapalkintoa, jotka palkintoraati päätti antaa seuraaville yrityksille:

 

Muoto2

Muoto2 on valmistanut laadukkaita sisustustuotteita Lahdessa vuodesta 2010.  Kahden muotoilijan, Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan perustama yritys oli ensimmäinen suunnittelutoimisto, jolla oma tuotanto on ollut mukana alusta asti. Tärkeimmät tuotteet ovat yksilölliset, omalla tehtaalla valmistetut puutuotteet niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Yritys tekee mittatilauskalusteita ja pienesineitä tinkimättömällä laadulla. Tuotteet ovat omaleimaisia, edustavat selkää ja modernia skandinaavista muotoilua ja niissä on jotain uutta sekä viitteitä myös perinteiseen.

http://www.muoto2.fi/

 

Tmi Soja Murto

Soja Murto on työskennellyt usean vuoden ajan aktiivisesti suomalaisen kansallispukuperinteen puolesta ja on tehnyt kansallispuvun helpommin lähestyttäväksi. Hänellä on vahva kansanomaisten työtapojen osaaminen, joka ulottuu kankaiden ja nauhojen kudonnasta erilaisiin kirjontoihin ja ompeluun. Soja Murto on laittanut alulle suuren suosion saavuttaneet kansallispukujen tuuletuspiknikit, perustanut Facebookin Kansallispuku-ryhmän ja yhdistänyt ja yllyttänyt ahkerasti harrastajia ja ammattilaisia toimimaan kansallispuvun näkyvyyden eteen. Hän on myös tuonut markkinoille kansallispukukankaista ideoituja paino- ja trikookankaita ja näin halunnut lisätä kansallispukuperinteen näkymistä suomalaisten arkipukeutumisessakin.

http://www.kansallispuku.com

 

Taito-palkintoraati 2018

–        Heikki Jylhä-Vuorio, muotoilija, Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja, raadin pj
–        Arto Heinonen, johtaja, LähiTapiola
–        Minna Hyytiäinen, muotoilija, Taitoliiton toiminnanjohtaja
–        Marianne Huotari, muotoilija, STUDIO smoo
–        Harri Koskinen, muotoilija, Teollisuuden Ystävät Oy