Laihduttaminen, hyvinvointi ja nykyajan ihannetrendit

Instagram, TikTok ja muut sosiaalisen median kanavat tuottavat eteemme jatkuvalla sykkeellä tiettyjen ihanteiden ja ajatusten, trendien mukaisia ihmisiä, kuvia, tilanteita. Tämä kaikki asettaa monille arjessa paineita pystyä säätelemään omaa painoonsa turvautumalla vaikkapa laihduttamiseen. Välillä joku näistä trendeistä nousee toisten yläpuolelle, kuten ketoilu, mutta senkin kanssa kannattaa olla tarkkana. Varmista ensinnäkin että saat lisäravinteet ketogeeniseen ruokavalioon, jos olet jo sellaiselle siirtynyt. Mutta yleensäkin laihduttamisen kanssa kannattaisi miettiä sitä omaa arkea kokonaisuutena.

Muoti ja laihduttaminen 2023

Muodin mukainen laihduttaminen viittaa trendikkäiden ja nopeasti nousevien dieettien ja laihdutusmenetelmien noudattamiseen tavoitteenaan saavuttaa tietty ulkonäkö. Tällaiset menetelmät voivat sisältää nopeita ja drastisia muutoksia ruokavalioon, runsaasti proteiineja ja vähän hiilihydraatteja sisältäviä dieettejä, tietyn ateriarytmin noudattamista tai jopa lääkkeiden tai ravintolisien käyttöä. Muodin mukainen laihduttaminen voi olla tehokas painonpudotuksen suhteen, mutta se voi myös aiheuttaa terveysriskejä, kuten ravitsemuksellista puutetta, heikentyneitä elimistön toimintoja ja jopa laihdutusriippuvuutta. On tärkeää laihduttaa terveellisesti ja tasapainoisesti, jotta keho saa tarvittavat ravintoaineet ja paino pysyy pysyvästi hallinnassa.

Laiduttaminen on aina tavalla tai toisella pinnalla, vain sen tavat vaihtelevat. Laihduttamista varten on kursseja, videoita, tuotesarjoja ja ihan omia elämäntapaohjeita, niistä valitsemalla tai itselleen rakentamalla osista saa kyllä arkeen sopivan ratkaisun, mutta silloinkin kannattaa varmistaa, ettei aiheuta laihduttamisella lisäongelmia omaan kehoon, esimerkiksi erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden puutostilojen kautta.

Esimerkiksi vitamiinien puutteen vältät:

 1. Syö monipuolisesti: Syö erilaisia ​​elintarvikkeita, jotta saat tarvittavat vitamiinit ja mineraalit.
 2. Sisällytä päivittäiseen ruokavalioon hedelmiä, vihanneksia, proteiinilähteitä ja täysjyvätuotteita.
 3. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista: Voit saada tarvittavan määrän päivittäisessä ulkoilmassa, D-vitamiinilisällä tai D-vitamiinipitoisilla elintarvikkeilla.
 4. Vältä ylensyöntiä: Liikalihavuus voi vähentää vitamiinien imeytymistä kehossa.
 5. Juo tarpeeksi vettä: Vesi auttaa vitamiineja ja mineraaleja liikkumaan kehossa ja imeytymään tehokkaasti.
 6. Huolehdi stressin hallinnasta: Stressi voi heikentää immuunijärjestelmää ja vähentää vitamiinien imeytymistä.
 7. Käytä tarvittaessa ravintolisiä: Jos et pysty saamaan tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja ruoasta, voit harkita ravintolisien käyttöä lääkärin ohjauksessa.

Trendit vaihtelevat – laihduttaminen on jatkuvaa

Koska elämäntapamme on nykyinen ja arkemme ei enää vaadi Euroopassa niin suuria ponnistuksia, on yleistä kerryttää hieman rasvavarastoja. Voi myös olla että syömme liikaa, tai väärin, josta tuloksena on myös pienoinen epätasapaino kehossamme. Vaihtelevat trendit vastaavasti voivat saada varsinkin nuoremmat sukupolvet helmpommin vaihtamaan hiusten väriä, tai tavoittelemaan tietynlaista kehoa, jonka ei aina tarvitse kuitenkaan olla langanlaiha.

Esimerkiksi pelkästään 2020-luvulla olemme nähneet jo useampia laihduttamiseen liittyviä trendejä:

 • Intermittent fasting (ajastettu paastoaminen)
 • Ketogeeninen ruokavalio
 • Painonpudotusohjelmat ja -sovellukset
 • Luomuruoka ja luontaiset lisäravinteet
 • Plant-based diets (kasvispainotteiset ruokavaliot)
 • Hiilihydraattivälittäjän ruokavalio
 • Personalized nutrition (henkilökohtaistettu ravitsemus)
 • Functional food (toiminnalliset elintarvikkeet)
 • Mindful eating (tietoinen syöminen)
 • Group support (ryhmätuki).

Mitä tarkoittaa esimerkiksi tietoinen syöminen? Kyllähän me olemme tietoisia siitä mitä syömme jo pelkästään syömällä… ”Tietoinen syöminen” on ruokavalintojen ja syömisen tietoista tarkkailua ja arvostamista. Se sisältää huomion kiinnittämisen ruoan makuun, ulkonäköön ja tuoksuun sekä syömisen nopeuden ja määrän tarkkailua. Tämä lähestymistapa auttaa henkilöitä ymmärtämään ja hallitsemaan syömiseen liittyviä tunteita ja välttämään ylipainoa.

Muoti ja mediassa esitetty ihannointi ovat usein tekijöitä, jotka painostavat ihmisiä laihtumaan ja noudattamaan tiettyjä ulkonäköstandardeja. Tämä voi johtaa liialliseen painonpudotuskampanjoihin ja väärinkäsityksiin terveellisestä painosta ja ravitsemuksesta. Se myös lisää paineita ihmisiä kohtaan, jotka eivät vastaa näitä standardeja, ja voi aiheuttaa henkilökohtaisia ja psyykkisiä ongelmia. On tärkeää muistaa, että terveys ja hyvinvointi ovat tärkeämpiä kuin ulkonäkö ja että jokaisella ihmisellä on oma uniikki keho, joka tarvitsee erilaista hoitoa. Nykyään monet julkisuuden ja muotimaailman ikonit ovat omilla sosiaalisen median kanavillaan tuoneet esille omia terveellisiä tapoja pysyä oman kehonsa kanssa kunnossa. Nämä tavat ovat yleensä kokonaisvaltaisia kehon ja hyvinvoinnin hallintaan liittyviä ratkaisuja, jotka eivät ole vain laihduttamista, vaan ottavat huomioon koko ihmisen arjen.